TBMM Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü’nden ‘MKE Özelleştiriliyor’ İddiasına Yanıt

TBMM Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü’nden ‘MKE Özelleştiriliyor’ İddiasına Yanıt

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) anonim şirkete dönüştürülmesi hakkındaki kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefetin ‘özelleştirme’ adımı olarak eleştirdiği bu kanunun ayrıntılarını Komisyon Sözcüsü Mehmet Sait Kirazoğlu, Sputnik’e anlattı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Sözcüsü Mehmet Sait Kirazoğlu, Sputnik’e yaptığı açıklamada, kanun teklifi ile yapılmak isteneni şöyle anlattı:

“MKE, 100 yıllık ve bu ülke için büyük hizmetler yapmış bir kurum. Dünyadaki bütün savunma sanayi şirketleri arasında yapılan ilk 100 sıralamasında Türkiye’den 7 şirket var. MKE’nin de dünyadaki diğer savunma şirketleri gibi çağdaş işletme yönetimi esaslarına uygun bir şekilde yönetilmesi, organizasyon ve yönetim yapısının buna göre oluşması, tedarikten üretime, mali finans yönetiminden insan kaynaklarına kadar çağdaş işletme esaslarına uygun bir şekilde düzenlenmesi için bu kanun teklifi hazırlandı ve Meclis’e sunuldu.

Bu kanun teklifi MKE’yi sadece Türkiye için değil dünya için de gerçek anlamda çok kısa sürede dünyada ilk 100’e gireceğine inandığım bir savunma sanayi şirketi haline getirecek. Daha etkin, daha verimli bir çalışma tarzına yönetim modeline kavuşmuş olacak. Türkiye’de birçok üretim yapan şirketler var. Bunların tamamı şirket yapısına sahiptir.

Finans yönetimini, üretim tedarik süreçlerini, insan kaynağı yönetimini tamamıyla profesyonel işletme anlayışıyla yaparlar. MKE’nin de bugüne kadarki çabalarını daha ileri götürmek adına böyle bir yapısal değişikliğe ihtiyacı vardı. Çünkü biz kamu sermayeli şirketlerin, Türkiye’de bunlar KİT olarak tabir ediliyor, maalesef bazı hantallıklarının olduğunu, işletme yapısına uygun bir modele sahip olmadıklarını biliyoruz. Bunun giderilmesi için de bu teklif çok önemli bir model getiriyor. Ben bu modelin MKE’yi dünya ligine taşıyacağına inanıyorum.

Kanunda yer alan ifadeye göre; bir şekilde gerektiğinde yurt içinde ve yurt dışında yeni şirketler kurabilmesi ve bunlara ortak olabilmesi sağlanıyor. Bu da aslında çağdaş bir şirketin elinde bulunması gereken yetkilerden biri. Bu olacak diye bir şey yok ihtiyaç olduğunda böyle bir ortaklık yapısı kurabilmesinin önünü açıyoruz. Bu konuda Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, BOTAŞ’ın ve diğer birçok KİT’in kanunlarında zaten buna ilişkin yetkileri mevcut.

Bu da Türkiye için yeni bir durum değil. Komisyon çalışmaları esnasında verdiğimiz bir önerge ile aslında hiç ihtiyaç olmamasına rağmen MKE’nin herhangi bir şekilde özelleştirilmeyeceğine, paylarının hisselerinin bir kısmının dahi olsa satılmayacağına dair bir değişiklik önergesi verdik ve kabul edildi. Buna ihtiyaç olmamasına rağmen sırf kamuoyundaki algıyı düzeltmek ve rahatlatmak adına o ifadeler kanun teklifimizin metnine eklendi ve kabul edildi.” ifadelerini kullandı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!