Tam Buğday Unu

featured

Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer almaya başlamış olan tam buğday unu, aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenlerin en fazla tercih ettikleri un çeşidi olarak biliniyor.

Tam Buğday Unu Nedir?

Buğday tanelerinin kabuklu olan ve öz kısmını içeren, dolayısıyla tamamen buğday tanesinin öğütülmesi ile elde edilmiş olan un, tam buğday unu olarak tanımlanır. Buğday tanelerinin kabuklu olan kısmı kepek, öz kısmı olan endospermi ile embriyosunu içerir. Rafine edilmemiş olan buğdayın öğütülmesi sonucunda ortaya çıkar. Bundan dolayı beyaz un ile karşılaştırıldığı zaman çok daha vitamin, lif ve mineral içermesi ile bilinir.

Tam Buğday Ununun Besin Değerleri

100 gramlık tam buğday unu yaklaşık 340 -350 kcal enerji, 2 – 3 gram yağ, 10.7 gram lif, 71.97 gram karbonhidrat, 13.21 gram protein içerir. Böylece yüksek besin değerleri ile insanlara sağlıklı yaşamları için aradıklarını en iyi şekilde vermeyi başarır.

Tam Buğday Unu Kullanım Alanları

İlk olarak kullanılmaya başladığı dönemlerde tam buğday ununun yalnızca ekmeklerde kullanılabileceği düşüncesi hakimdi. İlerleyen zaman ile beraber ise insanlar yapmakta oldukları çeşitli tarifler için de tercihlerini tam buğday unundan yapmaya başladılar.

Böylece ekmeklerin yanı sıra tuzlu kekler ve normal kekler, gözleme ve yufkalı börekler, bisküvi ve kurabiyeler, pide, turta, kiş hamuru, cheesecake, pankek, krep, un helvası, unlu yapılan kızartmaların harçları, şerbetli tatlılar, terbiyeli çorbalar gibi un koyularak yapılan yemeklerde ve tatlılarda rahatlıkla kullanılabiliyor.

Tam Buğday Unu Özellikleri

Yapılan araştırmalar, tam buğday ununun özelliklerini şöyle ortaya koyuyor;

  • Buğday tanelerinin kabuklu kısmını içermesin den dolayı yüksek lif içeriği bulunur. Bu da bağırsak hareketliliğini desteklerken tokluk hissini arttırır.
  • Beyaz una nazaran daha fazla besleyici bileşene sahiptir.
  • Tam buğday unu daha az işlenmiş bir un çeşididir. Bundan dolayı da içerdiği besin maddeleri çok daha az şekilde kaybolurken buğday tanelerinin bütün bileşenleri korunur.
  • Tam buğday unu daha yoğun düzeyde tadın yanı sıra daha sıkı dokusu ile bilinir. Böylece kullanılacağı tariflerde çok daha doyurucu ve dolgun bir etki bırakır.
  • Daha az katkı maddesi ve rafine şeker içermesinden dolayı sağlıklı beslenme için oldukça uygun bir seçenektir.

Yapılan araştırmalar ile beraber her geçen gün daha fazla ortaya koyulan tam buğday unu ile artık yemekler çok daha sağlıklı şekilde hazırlanabiliyor.

 

Tam Buğday Unu Saklama Koşulları

Uzun süreler boyunca tam buğday ununu sağlamak için ilk aşamada mutlaka hava geçirmez kap içerisinde muhafaza edilmesine özen gösterilmelidir. Hava geçirmez olan kap sayesinde unun hava ve nem ile olan teması sınırlanır. Bu sayede tam buğday unu kalitesini ve tazeliğini uzun süre korur. Unun kalitesinin bozulmaması için karanlık, serin ve kuru ortamda muhafaza edilmesine de dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Daha fazla un çeşidine ve leziz tariflere ulaşmak için tıklayın! https://www.alaybeyi.com.tr/blog/

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!