Taliban’dan sonra insan kaçakçılığı fiyatları arttı

Taliban’dan sonra insan kaçakçılığı fiyatları arttı

Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana İran-Afganistan sınırı kapalı. Ama bu günde yüzlerce hatta binlerce Afgan’ın kaçak olarak İran’a girmesini engellemiyor.

Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana İran-Afganistan sınırı kapalı. Ama bu günde yüzlerce hatta binlerce Afgan’ın kaçak olarak İran’a girmesini engellemiyor.

Dolayısıyla Afganistan’da insan kaçakçılığı gelişen bir karlı sektör. Ve ülkeden kaçmak isteyenlerin vereceği ücretlerde hızla arttı ve artmaya devam ediyor.

Afganistan’ın güneybatı eyaleti Nimruz’un başkenti Zerenc, Pakistan’a oradan da İran’a ana insan kaçakçılığı rotalarından birisi. İlk zorluk ise Zerenc’e gitmek.

Taliban’ın Kabil’i ele geçirmesinden önce, Kabil’den Zerenc’e yolculuk 1,300 Afgani (14,50 dolar) idi, şimdi ise 1,600 Afgani (17 dolar). Yolcular arttıkça bilet fiyatları da artıyor. İnsanlar Taliban korkusu ve işsizlik nedeniyle İran’a oradan da Türkiye üzerinden batıya göç etmek istiyor.

Herat’ta insan kaçakçılığı yapan Gulam Faruk ile İran’a göç etmek isteyen bir Afgan gibi temasa geçen Iranwire muhabirine, Faruk yolculuğun 10 gün süreceğini ve 6 milyon tümene (222 dolar) mal olacağını söyledi. Faruk “ama bunun bir garantisi yok, öldürülebilirsin. Açlık ve susuzluk standart durum. Son kararını verince bana bildir. Fazla zamanım yok, eğer sen gelmezsen bekleyen onlarca başkası var” demeyi de unutmadı.

Bu ay başında İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi Afganları İran’a gelmemeleri konusunda uyardı ve sınır muhafızlarının sınırı geçmek isteyenleri geri gönderdiğini söyledi.

Uyarılara rağmen, Herat göçmen idaresi müdürü Mobin Gadiri her gün Herat’tan yüzlerce Afgan’ın İran’a girmeyi başardığını, bunlar arasında kadınlar ve çocukların da bulunduğunu söyledi

Ancak İran’a girenlerin hepsi şanslı olmuyor. bazıları yakalanıp Afganistan’a geri gönderiliyor. Ancak yılmıyorlar. Bunlardan biri olan Ramiz Muhammedi, vazgeçmediğini belirterek, “yayın açlık ve yoksulluk bize gitmekten başka çara bırakmadı. İran’a gitmek ve çalışmak zorundayım, ki 5 kişilik ailemi besleyebileyim. Elbette İran’a kaçak girme yolu eskisinden daha tehlikeli hale geldi. İran sınır muhafızları devriyelerini artırdı” diyor.

Ülkedeki açlık ve yoksulluğun yaygınlığına bir de Taliban korkusu eklenince, birçok Afgan için İran’a kaçmaktan başka seçenek kalmıyor. Eğer yakalanıp geri gönderilmezlerse, vicdansız İranlı işverenlerin emrince çok düşük ücretlere çalışmak “şansına” sahip oluyorlar.

Taliban’ın açık şiddetinin dışında toplumsal koşulların insanlar üzerinde uyguladığı şiddet masum insanları hayatları ile kumar oynamak zorunda bırakıyor.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!