Taliban’dan ABD Kongresi’ne mektup: ”Yaptırımlar kaldırılmazsa kitlesel göç olabilir”

Taliban'dan ABD Kongresi'ne mektup: ''Yaptırımlar kaldırılmazsa kitlesel göç olabilir''

Afganistan’ın Taliban yöneticileri, ABD Kongresi’ne açık bir mektupta, ABD’yi Afganistan’da ortaya çıkan insani ve ekonomik krizi ele almaya çağırdı.  

Taliban’ın Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki tarafından imzalanan mektupta, Washington’a Afgan Merkez Bankası varlıklarını serbest bırakma çağrısında bulunuldu.

Mektupta, ”Şu anda halkımızın temel sorunu finansal güvenlik ve bu endişenin kökleri Amerikan hükümeti tarafından halkımızın malvarlıklarının dondurulmasına kadar uzanıyor” denildi.

Mevcut durumun devam etmesinin kitlesel göçlere yol açacağından ve ülkenin sağlık ve eğitim sektörlerine zarar vereceğinden endişe duyulduğu ifade edilen mektupta, ”Yetersiz beslenmeden bir çocuğun acı çekmesi, bir annenin sağlık hizmetlerinden yoksun kalması,  bir Afgan’ın yiyecek, barınma, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılmasının hiçbir siyasi veya mantıksal gerekçesi yoktur. Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin ve halkının prestijine zarar veriyor çünkü bu tamamen insani bir mesele” diye yazıldı.

Taliban Ağustos ayında ülkede iktidarı ele geçirdiğinde, Afganistan’a yapılan yardımların çoğu askıya alındı. Ülkenin çoğu ABD’de bulunan merkez bankası rezervlerindeki yaklaşık 9 milyar donduruldu.

Kabil düşünce kuruluşu Afganistan Analistleri Ağı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Kabil Hükümeti bundan önce yılda 8,5 milyar dolar askeri ve sivil yardım alıyordu. Hibeler, kamu harcamalarının yüzde 75’ini finanse etmek için kullanıldı.

Milyonlarca insan ana gelir kaynağını kaybetti ve eğitim ve sağlık sektörleri ile diğer kamu hizmetleri artık tam olarak işlevsel değil.

Birleşmiş Milletler, Afganların yüzde 97’sinin 2022 ortasına kadar yoksulluğa düşebileceği konusunda uyardı.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!