T129 ATAK Helikopteri Kara Kuvvetleri Komutanlığına Teslim Edildi

T129 ATAK Helikopteri Kara Kuvvetleri Komutanlığına Teslim Edildi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1 adet T129 ATAK Helikopteri teslim etti. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) resmi Twitter hesabından paylaştığı gönderiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1 adet T129 ATAK Helikopteri teslim aldı. “Güvenlik güçlerimizin gökyüzündeki hakimiyetini artırıyoruz. Son olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığımıza bir T129 ATAK Helikopteri daha teslim ettik” dedi. açıklamalara yer verildi.

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen T129 ATAK projesi kapsamında bugüne kadar Türk Havacılık ve Uzay Sanayii-TUSAŞ tarafından üretilen 63 ATAK helikopteri güvenlik güçlerine teslim edildi. TUSAŞ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 3’ü Faz-2 olmak üzere en az 54 helikopter, Jandarma Genel Komutanlığı’na 6 ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 3 ATAK helikopteri teslim etti. İlk teslimatları yapılan ATAK FAZ-21 konfigürasyonunun 2’si ilk etapta teslim edilecek.

T129 ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye’ye özgü milli imkanlar kullanılarak geliştirildi. T129 ATAK Helikopterinin görev ve silah sistemleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekât ihtiyaçları doğrultusunda milli imkân ve kabiliyetlerle geliştirilmiştir. Performansı zorlu “sıcak hava-yüksek irtifa” görevleri için optimize edilen T129 ATAK Helikopteri, yüksek manevra kabiliyeti ve gece-gündüz şartlarındaki performans kabiliyeti ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin harekatında etkin bir şekilde görev yapıyor.

ATAK ek sözleşmeleri kapsamında Jandarma Genel Komutanlığına 15 adet ATAK helikopteri teslim edilecek. ASELSAN’ın 2020 Yılı Faaliyet Raporuna göre T15 ATAK Helikopteri ek sözleşmeleri kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı için 129 ATAK helikopteri tedarik edildi. 2020 yılında Jandarma Genel Komutanlığı kit teslimatlarına başlandı. Sözleşmede yer alan sipariş kalemleri için SD-14 imzalandı.

Filipinler’e T129 ATAK Helikopter ihracatı

Filipinler Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’den temin edilecek 6 adet T129 Taarruz Helikopterinden ilk ikisinin Eylül 2021’de teslim edilmesinin beklendiği belirtildi. Filipinler Savunma Bakanlığı Sözcü“Son gelişmelere göre Dir Arsenio Andolong, Filipin Hava Kuvvetleri için ilk iki T129 Saldırı Helikopterinin bu Eylül ayında teslim edilmesini bekliyoruz” dedi.

Açıklamada, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nden devletten devlete satış kanalıyla 129 ABD doları bedelle toplam 6 adet T269 ATAK Taarruz Helikopterinin satın alındığı belirtildi. Bakanlığa göre, kalan dört T2021 Saldırı ATAK helikopterinin Eylül 2023’teki teslimatın ardından sırasıyla Şubat 129 (iki adet) ve Şubat 2022’de (iki adet) teslim edilmesi bekleniyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!