Suriyeli Çetesi, Suriyeli İşyerlerini Haraca Bağlarsa Ne Olur? Şehircilikten “Ben-ciliğe”

SURİYELİ ÇETESİ, SURİYELİ İŞYERLERİNİ HARACA BAĞLARSA NE OLUR? ŞEHİRCİLİKTEN

Gaziantep sevdalısı usta gazeteci Ökkeş Özekşi şehircilikten-benciliğe başlıklı yazısında Gaziantep sorunlarını bir bir dile getirdi. Özekşi, Gaziantep’in yerli halkının, esnafının ve sivil toplum kuruluşlarının dahi şehrin sorunlarına kulaklarını tıkadığını ve kendi çıkarları doğrultusunda iktidar korkusuyla yerli Antep halkının bile şehirden uzaklaştığını anlattı.

Özekşi’nin bu haftaki yazısı da olayların artık ne noktalara tırmandığını anlatıyor.  Gaziantep’te yaşayan suriyelilerin “mafyalaşarak” oradaki esnafı haraca bağlaması ve hatta arada silahlarla ateş ederek vatandaşa gözdağı vermesini anlatıyor. Konuyla ilgili yaşadıklarına köşesinde şöyle yer vermiş;

“Cumartesi Balıkesir’deydim. Bu satırları okuduğunuzda dönmüş olacağım. Bir okurum yazdı bana heyecanlı bir şekilde. Bölge eski Kenan Evren, yani şimdiki adıyla Demokrasi bulvarı. Burada 93 nolu Suriyeli bir vatandaşın işlettiği dönerci dükkanı varmış. Yeri daha anlaşılır olsun diye, Tekstilkent Mahallesi Ünaldı benzin istasyonunun ve otobüs durağının tam karşısı olarak tarif edeyim. Buraya saat 10.30 civarında bir araç geliyor ve pompalı tüfeklerle tabancayla kurşun yağmuruna tutup ters yönden kaçıp gidiyor. Tabii herkes panik içinde bir yerlere kaçışıyor.  Buraya kadar çok benzeri olan adi bir asayiş olayı olarak bakabilirsiniz. Ama biraz sorgulayınca hiç te öyle bir olay olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü Gaziantep’te birçok bölgeyi ve buradaki Suriyeli işyerlerini, Suriyeli bir çetenin haraca bağladığı iddiasıyla karşılaşıyorsunuz. Mesela orada telefoncu gibi görünen ama dövizcilik yaptığı iddia edilen ile ağırlığı lokanta olan Suriyelilerin işlettiği dükkanlar da varmış. Ve hemen hemen hepsi haraca bağlanmış. Parayı ödemeyenlere gözdağı vermek için de arada gelip silah sıkılıyormuş. Bu o bölgede 3’ncü olaymış. Arkadaşımız olay yerine polislerin geldiğini söylüyor. Polis etrafta tedbirini almış ve fotoğraf çekimine izin vermemiş, yerdeki kovanlar ile çevrede ne kadar kamera görüntüleri varsa toplayıp gitmiş. Bunlar elbette yapılması gerekenler.”

Özekşi yazısının devamında ise eğer müdehale edilmezse olayların nasıl süreceği ve nasıl sonuçlanacağını anlatıyor;

Evet, buraya kadar yaşananlar alışageldiğimiz olayların benzeri şeyler… Ama asıl mesele, benim Gaziantep gibi hassas bir konuma sahip kentimizde, Suriyelilerin birbirlerini haraca bağlaması, işyerlerini basması ve güvenliğimizi tehlike atması meselesi. Bugün silah sıkanlar, yarın adam öldürecek. Kaldı ki bunlar da oluyor. Ama yoğun bir bölgede hem de gündüz gözüne en kalabalık bir ortamda işyerine silah sıkacak kadar cesaret gösteriliyorsa, bunlar Gaziantep’in o kadar da başıboş olmadığını bilmelidirler. Hadi uyuşturucu işleri, fuhuş olayları, gasp ve hırsızlık olaylarını duyuyoruz. Bunlar için polisimiz elinden geleni yapıyor. Ama aleni bir şekilde kentin önemli bulvarında bazı işyerleri haraca bağlanıp para vermeyenler kurşunlanıyorsa, o zaman bir yerlerde boşluk olduğunu düşünürüz.”

Bir gazeteci olarak yaşadığı şehirle alakalı endişelerini dile getiren Özekşi’nin  suriyeliler konusunda talebi ise çok açık. Gaziantep Emniyeti’nin  bu ve benzeri olaylarda görevlerini tam anlamıyla yerine getirmesi.

“Bu konuyu niye kaleme aldım, eğer sessiz kalınır, göz yumulursa, yarın daha büyüklerine sıra gelecek. Ayrıca namusuyla iş yapan Suriyeli veya kent yerlisi esnaflar güven içinde olmayacaktır. Umarım Gaziantep Emniyeti bu ve buna benzer olaylarda hassas davranır, insanların güvenliği için üzerine düşen görevi tam anlamıyla yerine getirir. ”

 

ŞEHİRCİLİKTEN “BEN-CİLİĞE” – Ökkeş Özekşi – Haftaya Bakış

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!