Samsun’da ekmeğe gizli zam

Samsun'da ekmeğe gizli zam

Samsun’da daha önce 230 gram olarak 2 TL’den satılan ekmek artık 200 gram olarak 2 liradan satılacak. O da bir aylığına. Yılbaşında fırıncılarla tekrar toplantı yapacaklarını söyleyen SESOB Başkanı Eyüb Güler, “Un fiyatlarının durumuna göre bu fiyat yılbaşında değişebilir. 3 lira da olabilir 4 lira da” dedi

Bugünlerde herkes ekmeği konuşuyor. Hemen hemen her vatandaşın günlük aldığı ekmek Türkiye’nin gündemine oturmuş durumda. Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Eyüb Güler  başkanlığında yapılan toplantıda fırıncılar, ekmeğin 230 gram olan gramajını 200 grama düşürerek 2 TL’den satma kararı aldı.

Un fiyatlarındaki artış nedeniyle çok zor durumda olduklarını ve evlerine ekmek götüremeyecek durumda olduklarını belirten Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Eyüb Güler, “Un fiyatlarının durumuna göre bu fiyat da yılbaşında değişebilir. 3 lira da olabilir 4 lira da” dedi

Un fiyatlarına yetişemiyoruz

Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Eyüb Güler dün Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı  Esat Akkaya ve Bafra Fırıncılar Odası Başkanı Temel Bektaş’ı da alarak düzenlediği basın toplantısında, pandemi sürecinde fırıncı esnafının sıkıntılar yaşamalarına rağmen, kimseyi ekmeksiz bırakmamak için ekmek üretimine devam ettiklerini belirtti. Ancak günümüzde fırıncı esnafının artık un fiyatlarına yetişemez durumda olduklarını söyleyen Güler, “Şu an aldığımız bir çuval unun fiyatı 300 lira. Yarın sabah ne olacağı belli değil. Bugünkü ortamda bizim artık her gün nasıl dolar kuru artıyorsa, her gün fiyat vermek zorunda kalacağız gibi görünüyor. Bu işi körükleyen tarafın biz olmadığımızı herkesin bilmesi gerekiyor. Un fiyatı 150 liralardan 300 liralara geldi. Yüzde 50’nin üzerinde bir artış geldi. Bu fırıncı esnafımızın günahı değil. Un fiyatları arttıkça fırıncının maliyeti  de artıyor. Bu fiyatlar arttıkça biz ekmeğe zam yapmak zorunda kalıyoruz. Bizi bu artışa maruz bırakan un fiyatlarındaki artıştır. Un fiyatı artınca biz de ekmeğin gramajıyla, fiyatıyla oynamak zorundayız. Kimse kusura bakmasın” diye konuştu.

Unun çuvalı 300 TL’ye çıktı

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise artan maliyetler karşısında üretim yapan, sattığı ürün tarifeye bağlı küçük esnafın çok zor ve çaresiz bir duruma düştüğünü belirtti.

4 ay önce 230 gram ekmeği 2 TL yaptıklarını ifade eden Yılmaz Yiğit, “O zaman unun çuvalı 150 liraydı. Buğday fiyatlarının artması ve ülkemizde kaliteli buğdayın az olması, buğday fiyatlarının artmasına neden oldu. Bugün itibariyle bir çuval un 300 TL. Gelinen noktada un alıp ekmek yapamayacak dereceye geldik” dedi.

Bol keseden dağıtamayız

Şu anki koşullarda ekmek 2 liradan satılsa bile külliyen zarar ettiklerini ifade eden Yiğit, “Bugün artık bol keseden dağıtma dönemimiz bitti. Bakkala götürdüğümüz ekmeği, mümkün mertebede minimum iskonto oranımızı kısmak zorundayız. Gidişat devam ederse bakkallara ekmek götüremeyeceğiz. Mayanın kilosunu 90 liradan alıyorduk 150 liradan alıyoruz. Odunun tonu bin lira oldu. Sanayi doğal gazına yüzde 48 zam geldi. Mazotun litresi 8 lira 70 kuruş. Asgari ücrete zam geliyor, arkadaşlarımızın iyileştirmesi yapılacak. Gerçekten zor bir durumdan geçiyoruz. Şu anda yediğiniz ekmeğin yüzde 80’i ithal undan yapılıyor. Geçen dönem 270 dolara verilen buğday  şu anda 370 dolara geliyor. Fırıncımız ekmek üretiyor ama evine ekmek götüremeyecek aşamaya geldi. Bu sorun bizden kaynaklanan bir şey değil” dedi.

Kimse bizi suçlamasın

SESOB Başkanı Eyüb Güler toplantıda ayrıca küçük esnafın stok yaptığı iddialarına da sert tepki gösterdi.

Güler, “Küçük esnafımız stokçu deniliyor. Sattığımız malı ertesi gün yerine koyamıyoruz. Öyle bir para yok bizde. Bizde ne stokçuluk ne karaborsacılık ne faizcilik var. Biz uncuları da suçlamıyoruz. Onlar da buğdayı dolarla alıyor.O yüzden kimse bizi suçlamasın” diye konuştu.

1 aylığına fiyat belirlendi

SESOB Başkanı Eyüb Güler daha sonra Samsun’da 230 gram olan ekmeğin 30 gram düşürülerek 2 TL’den satılmasına ilişkin kararı imzaladı. Bu fiyatın da yılbaşına kadar geçerli olacağının altını çizen Güler, “Yılbaşından sora yine bir araya gelelim. Hükümetin gidişatına ve unun durumuna göre , yılbaşında oturalım tekrar fiyat belirleyelim. O zaman sizin talebiniz neyse o olsun. Unun durumuna göre 3 lira da olabilir 4 lirada da” dedi.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!