RTÜK, Yanlışlıkla Ödediği Emlak Vergisi’nin Peşinde

RTÜK, Yanlışlıkla Ödediği Emlak Vergisi'nin Peşinde

RTÜK, hukuken Emlak Vergisi’nden muaf taşınmazları için ödenen vergileri geri almaya çalışıyor.

RTÜK, yanlışlıkla ödediği emlak vergisinin iadesi için bazı belediyelerle olan hukuki süreci henüz sonuçlandıramadı.

Sayıştay denetim raporuna göre, RTÜK’ün mülkiyetinde bulunan taşınmazlar ilgili mevzuat uyarınca için ”Devlet malı” niteliğinde. Emlak Vergisi devlete ait binaların vergiden muaf olduğunu hüküm altına alıyor.

Sayıştay’ın daha bir önceki denetim raporunda, RTÜK taşınmazlarının devlet malı olmasına karşın emlak vergisi ödendiği tespit edilmiş ve bunların iadesinin sağlanması gerektiği belirtilmişti.

Sayıştayın 2020 yılı denetim raporuna göre, RTÜK binalarının bulunduğu yer belediyelerine 2020 yılının Ocak ve Şubat aylarında yazı yazılarak son 5 yılda ödemiş olduğu emlak vergilerinin iadesi talep edildi. Ancak, bir belediye dışında ödenmiş olan emlak vergilerinin iadesi sağlanamadı.

Raporda, Çankaya Belediyesi’nin cevabi yazı yazmadığı, Beşiktaş Belediyesi’nin 26 Şubat 2020 tarihli yazısında iade işlemi için ”İban” numarası istemiş olmasına rağmen emlak vergisini iade etmediği belirtildi. RTÜK ait Adana ve Van’da bulunan iki binanın Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kullanıldığı belirtilen raporda, RTÜK’ün bu binalar için emlak vergisi ödemediği ve iade alacağı bulunmadığı belirtildi.

Çankaya Belediyesi’ne dava  

Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre, beş yılda ödenmiş olan emlak vergilerinin iadesi için Çankaya Belediyesine yazılan yazıya bir yıl boyunca herhangi bir cevabi yazının gelmemesi üzerine, konu Ocak 2021’de Hukuk Müşavirliğine intikal ettirildi ve Ankara 2. Vergi Mahkemesinde iade davası açıldı.

Sayıştay denetim raporuna göre, emlak vergilerini iade edeceğini beyan etmesine rağmen bir yıl boyunca iade etmeyen Beşiktaş Belediyesi’ne 2021 yılında sadece tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde ödeme yapması konusunda uyarı yazısı yazıldı. Raporda, henüz tahsil edilmeyen bu ”alacakla ilgili hukuki süreçlerin yürütülmediği”nin tespit edildiği belirtildi

RTÜK’ün Çankaya Belediyesi’nden 2 milyon 409 bin 332 lira, Beşiktaş Belediyesi’nden olan 58 bin 279,5 miralık emlak vergisi alacağı bulunduğu belirtilen raporda ”Emlak vergisi alacaklarının 2020 yılında muhasebe kayıtlarına alınmadığı tespit edilmiştir. Söz konusu alacaklar 10.02.2021 tarihinde muhasebe kayıtlarına alınmıştır” denildi.

Sayıştay raporunda, ilgili mevzuat uyarında RTÜK mallarının devlet malı olduğu, emlak vergisinden muaf olmasına rağmen ödenmiş son 5 yıllık emlak vergilerinin iadesine ilişkin hukuki sürecin titizlikle takip edilmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!