Putin, Nikol Paşinyan ve İlham Aliyev’i görüşmeye çağırdı

Putin, Nikol Paşinyan ve İlham Aliyev'i görüşmeye çağırdı

Putin, Paşinyan ve Aliyev, cuma günü Karadeniz kıyısındaki Soçi’de görüşecek.

 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ermenistan ve Azerbaycan yöneticilerini, iki ülke arasında artan gerilimin kısa süreli bir çatışmaya dönüşmesinden sonra görüşmeye çağırdı.

Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i cuma günü Karadeniz kıyısındaki Soçi’ye davet etti.

Kremlin’den yapılan açıklamada, bu görüşme girişiminin Rusya Cumhurbaşkanından geldiği belirtildi.

Kremlin, Rusya’nın önderliğinde ilan edilen ateşkesin imzalanmasının birinci yıldönümü ile “aynı zamana denk gelmesi planlanan”  tartışmaların amacının, bu anlaşmanın “uygulamasını incelemek” olduğunu belirtti ve Putin’in iki liderle baş başa görüşeceğini de ekledi.

Ocak ayından bu yana üç lider ilk kez bir araya gelecek. Bu üçlü buluşma, Ermenistan-Azerbaycan sınırında geçen hafta meydana gelen çatışmalar bağlamında yapılacak.

Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ 30 yıldır Ermenistan’ın işgali altında bulunuyordu. Ermenistan, iki ülke arasında geçen sonbaharda patlak veren ve altı hafta süren savaşın sonunda Dağlık Karabağ’da işgal ettiği yerlerin büyük bir bölümünü Azerbaycan’a bırakmak zorunda kalmıştı.

Sovyetler Birliği’nin 1990’lı yılların başında çöküş sürecinde Ermenistan desteğindeki Dağlık Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan’dan ayrılması iki ülke arasında ilk savaşın patlamasına yol açmış ve Ermenistan Dağlık Karabağ’ı işgal etmişti. İlk savaşta yaklaşık 30 bin kişi ölmüştü.

Kaynak:AjansBizim

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!