Pompeo’dan flaş açıklama: Türkiye’nin Doğu Akdeniz faaliyetlerinden endişe duyuyoruz

Pompeo'dan flaş açıklama: Türkiye'nin Doğu Akdeniz faaliyetlerinden endişe duyuyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Mike Pompeo, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeydi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Rusya’dan sonra bu kez ABD ile masaya oturdu. Pompeo, Rum Lider Nikos Anastasiadis ile görüştü. Görüşmede Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides de yer aldı.

Görüşme sonrası açıklamalar yapan Pompeo, Türkiye’nin Doğu Akdeniz faaliyetlerinden endişe duyduklarını kaydetti. “Denizlerle ilgili konuları diplomatik yolla ve barışçıl şekilde çözmeliler.” dedi.

KKTC’nin Doğu Akdeniz’de hakları olduğunu söyleyen ABD’li Bakan, “Enerji kaynakları, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında paylaşılacak.” diye konuştu.

Rum Yönetimi Lideri ise ikili KKTCV ile ikili müzakerelere açık olduklarını söyledi. Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak, Kıbrıs’ın kuzeyi ile batısındaki deniz alanlarının Türkiye ile sınırlandırılmasına hazır olduklarını kaydetti.

Rum yönetimi ve ABD arasında güvenlik ve savunma alanlarında mutabakat zaptı da imzalandı. ABD, Kıbrıs Kara, Açık Deniz ve Liman Güvenliği Merkezi kurulması konusunda Rum yönetimine destek verdi.

Pompeo’un ziyareti KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı rahatsız etti. Yüzyüze yerine telefonla görüşme teklifinde bulunan Pompeo’ya, “ABD tek tarafı dinleyerek hata yapıyor, telefonla görüşmeyi uygun bulmuyoruz” yanıtı verdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!