Polonya, Gıda İsrafını Azaltmak İçin Yapay Zekayı Kullanacak

Polonya, Gıda İsrafını Azaltmak İçin Yapay Zekayı Kullanacak

Sera gazı emisyonlarının önde gelen nedenlerinden biri olan gıda atığıyla bu hem çevresel hem de ekonomik bir sorun. Yalnızca ABD’de, Tarım Bakanlığı, gıdanın yüzde 30 ila 40’ının çöplüklerde bittiğini tahmin ediyor. Wasteless adlı bir girişim, makine öğreniminin sorunun çözülmesinde rol oynayabileceğini düşünüyor.

Şirket, mağaza raflarında daha fazla zaman geçirdikçe çabuk bozulan gıda maddelerinin fiyatını otomatik olarak düşürmek için yapay zeka destekli bir sistem geliştirdi. Edinilen bilgiye göre, bir ürün, en iyi tarihine ne kadar yakınsa, satın almak o kadar ucuz olacak. Ve tüm bunlar marketlerin raflarında bulunan fiyat etiketlerine yansıyacak.

Wasteless, 2016 yılından bu yana sistem üzerinde çalıştıktan sonra, dünya genelinde 24 ülkede 678 toptan market işleten Metro ile yazılımını denemek üzere. İkili, teknolojiyi diğer pazarlara dağıtmadan önce ilk olarak Metro’nun Polonya’daki Makro mağazalarına sunmayı planlıyor.

Wasteless, sisteminin marketlerdeki gıda israfını en az yüzde 40 azalttığını iddia ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde şirket, teknolojisindeki iyileştirmelerle bu sayıyı yüzde 80’e çıkarabileceğine inanıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, gıda israfı kadar yaygın ve önemli bir sorunla, çeşitli kuruluşlar yardım etmek için ellerinden geleni yapmaya çalışıyor. Sorun üzerinde çalışan en önemli ekiplerden biri Alphabet’in Delta Projesi. Moonshot kısa süre önce ticari mutfaklarda kullanılmak üzere prototip bir bilgisayarlı görme sistemini test etmeye başladı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!