Parkinson, Alzheimer ve COVID İçin Yeni Bir Test Geliştiriliyor

Parkinson, Alzheimer ve COVID İçin Yeni Bir Test Geliştiriliyor

Queen Mary University of London araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir koku testinin Parkinson hastalığı olan hastalarda kullanımının kolay olduğu ve daha geniş popülasyonda COVID-19 teşhisine yardımcı olabileceği bulundu.

Koku testleri, Parkinson ve Alzheimer hastalığı dahil belirli nörolojik durumların teşhisini destekleme potansiyeline sahiptir. Ne yazık ki, bu testler yaygın olarak bulunmaz, pahalıdır ve rutin sağlık bakımı ortamlarında uygulanması çok uzun sürer.

Ekip, bu sorunu çözmek için iki şerit tek taraflı bant arasına yerleştirilmiş aromatik yağ kapsüllerini kullanan yeni bir koku test kiti geliştirdi.

Koku testini yapmak için, kapsüller parmaklar arasında basitçe ezilir ve kapsüllerin içindeki aromayı serbest bırakmak için şerit şerit soyulur. Bir kişinin bu kokuları tanıma yeteneğine bağlı olarak, koku kaybı yaşıyorsa doktorlarına gönderilebilecek bir puan oluşturulacaktır.

Queen Mary’s Mühendislik ve Malzeme Bilimi Okulu’ndan baş araştırmacı Dr. Ahmed Ismail şunları söyledi: “Kapsül bazlı koku testimiz, koku kaybıyla bağlantılı çeşitli hastalıkların hızlı teşhisine yardımcı olabilir. Bunlar, Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi kronik nörolojik durumların yanı sıra koku alma duyusunu etkilediği bilinen Covid-19’u içerir.

“Non-invaziv ve daha az stresli olan kapsül bazlı koku testi, Covid-19 teşhisinde burun çubuğuna göre avantajlara sahip. Bu, özellikle çocukları test etmek için bir avantajdır, çünkü tipik olarak bir burun swabına ihtiyaç duyarlarsa dehşete kapılırlar ve test kendi evlerinin rahatlığında yapılabilir. “

Royal Society Interface dergisinde yayınlanan çalışma, Parkinson hastalığı olan sekiz hastadan oluşan küçük bir grupta testlerden gelen kokuların saptanabilir olduğunu gösterdi. Katılımcılar ayrıca, piyasada bulunan standart çizik ve kokulu koku testine kıyasla, özellikle titreme olanlar için kapsülleri yırtmanın görece kolaylık sürecinden de bahsetti.

Dr. Ahmed Ismail “Piyasadaki koku testlerinin çoğu, kokuyu gidermek için bir kartı çizmeniz gereken çizme ve koklama adı verilen hoş kokulu bir kaplama ile işlenmiş karton ürünlerin kullanımına bağlıdır. Bu yaklaşımla ilgili sorun, salınan koku miktarının, testin sonucunu etkileyebilecek bir şey olan tek tek çiziklerin derecesine bağlı olmasıdır.

Kapsül bazlı koku testimizde bu sorun yok çünkü salınan koku miktarı tam olarak kapsüllenmiş yağ miktarı tarafından kontrol ediliyor. Yeni testimizin seri üretimi de bir çizik ve koklama testinden daha ucuz olacak.“ denildi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!