ÖSYM’nin “Orantısız Sınav Ücreti” Zamlarına Memur-Sen’den Eleştiri Geldi

ÖSYM’nin

Sınavların ücretli olması başlı başına bir problem değilmiş gibi bir de sınavlara fahiş zamların yapılmasına Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Genç Memur-Sen tarafından eleştiri geldi. Hazırladıkları raporu basın toplantında kamuyla paylaştılar.

Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlar için talep edilen ücretlerin mal edilen giderler göz önünde bulundurulunca çok yüksek olduğuna dikkat çekilerek düşürülmesi gerektiği önerildi.

Genç Memur-Sen Başkanı Mustafa Başkara, ÖSYM tarafından düzenlenen çeşitli sınavlara her yıl ortalama 8 ila 14 milyon civarında katılım olduğunu ve bu katılımcılarında büyük bir çoğunluğunun işsiz durumda olduğunu belirtti ve sınav ücretlerindeki fahiş artışların hem öğrenim hakkına engel olduğunu hem de eğitimde fırsat eşitliğini zedelediğini ifade etti.

Yüksek ve Tutarsız Artışlar

Yüksek ve tutarsız sınav ücreti artışlarından bahseden Başkara, sözlerine şöyle devam etti: “KPSS başvuru ücretlerinde 2006’da %22.2, 2010’da %36.4, 2013’te %60.00, 2015 ve 2019’da %25.00, gibi çok yüksek ve tutarsız artışların gerçekleştiği anlaşılmaktadır. Bunun kadar dikkat çekici başka bir nokta ise, bu yüksek artışların aslında herhangi bir şekilde yıllık Yİ-ÜFE, TÜFE, YDO (Yeniden Değerleme Oranı) gibi piyasa koşullarını yansıtan yıllık ekonomik veriler ile bağlantılı gerçekleşmemesidir.”

“ÖSYM Tüm Giderlerini Adaylardan Karşılıyor”

Raporda, söz konusu sınavlarda yapılan fiyat artışlarının genel düzeydeki artışa göre ;(TÜFE’ye göre) arttırılması durumunda uygulanan fiyatlarından 4 kata yakın daha ucuz olacağı dikkati çekti.

Genç Memur-Sen Başkanı Başkara konuya ilişkin “ÖSYM’nin bütün giderlerini sınavlara başvuran adaylardan karşılamasının, anayasada güvence altına alınan eğitim-öğrenim hakkı ve sosyal devlet anlayışına da uygun olmadığı açıktır” şeklinde konuştu.

ABD, Almanya, Finlandiya, İngiltere, İtalya, Polonya, Rusya ve İran gibi farklı ekonomik, sosyo-kültürel göstergelere sahip ülkelerin durumunun incelendiğini belirten Başkara, bu ülkelerde eğitim sistemiyle ilgili farklılıklardan dolayı bizdekine benzer olumsuzlukların/durumların yaşanmadığının altınız çizdi.

Genç Memur-Sen Tarafından Şu Çözüm Önerisi Hazırlandı:

  1. Anayasal güvence altına alınan ve vatandaşlık hakkı olan “eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” bağlamında istisnasız herkesten üniversiteye geçiş sınavı (YKS), KPSS, ALES, YDS, TUS vb. sınavlara ilk girişte 20 TL’yi aşmayacak sembolik bir başvuru ücreti alınmalıdır.
  2. Sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak işsiz adayların ikinci kez girecekleri YKS, KPSS, YDS, ALES, TUS vb. sınavlara başvurularından yine 20 TL’yi aşamayacak sembolik bir ücret alınmalıdır.
  3. Birinci ve ikinci önerideki ölçütler dışında kalan adaylar için sınav başvuru ücretleri, piyasa şartlarının bile üzerinde olan mevcut ücretlere göre raporda iki varsayımı birleştirdiğimizde ortaya çıkan oran olan en az yüzde 42,5 daha indirimli uygulanmalıdır.
  4. e-YDS gibi elektronik sınavlar yaygınlaştırılmalı ve başvuru ücretleri makul seviyelere düşürülmelidir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!