Omikron, düşünülenden daha önce Avrupa’daydı

Omikron, düşünülenden daha önce Avrupa'daydı

Hollanda’nın sağlık gözlemcisi tarafından sunulan yeni verilere göre, Omikron Covid-19 varyantı, Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) ilk bildirilmeden önce Hollanda’ya geldi.

Ülkenin Ulusal Sağlık Enstitüsü (RIVM) bugün yaptığı açıklamada, yeni türün Hollanda’da ilk vakalarının Hollanda sağlık yetkilileri tarafından onaylanmasından bir haftadan fazla bir süre önce zaten mevcut olduğunu söyledi.

Hollanda’nın RIVM sağlık enstitüsü, 19 ve 23 Kasım tarihli örneklerde omikron bulduğunu belirtti. DSÖ, Güney Afrika’nın varyantı ilk olarak 24 Kasım’da BM sağlıklı ajansına bildirdiğini söyledi. Hollanda’daki ilk vakaların, Güney Afrika’dan 26 Kasım Cuma günü Amsterdam’a varan iki KLM uçuşundaki 14 Omikron enfeksiyonu olduğu düşünülüyordu.

DSÖ, Güney Afrika’da bilinen ilk Omikron enfeksiyonunun 9 Kasım’da toplanan bir örnek temelinde doğrulandığını kaydetti.

RIVM , numunelerin Omikron varyantının “farklı türlerini” içerdiğini belirterek, bunun “büyük olasılıkla” insanların ayrı ayrı enfekte olduğu ve çeşitli enfeksiyon kaynaklarıyla temas kurduğu anlamına geldiğini de belirtti

Varyantın ilk nerede ve ne zaman ortaya çıktığı belirsizliğini koruyor,  ancak bu, ülkelerin  özellikle Güney Afrika’dan gelen ziyaretçilere seyahat kısıtlamaları getirmesini engellemedi. Bu hamleler Güney Afrika tarafından eleştirildi ve DSÖ sınırlı etkilerine dikkat çekerek bunlara karşı çağrıda bulundu.

Varyant hakkında hala çok şey bilinmiyor. DSÖ, varyanttan kaynaklanan küresel riskin “çok yüksek” olduğu konusunda uyardı ve erken kanıtlar bunun daha bulaşıcı olabileceğini gösteriyor.

Kaynak:ajansbizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!