IŞİD militanı soykırımdan suçlu bulundu

IŞİD militanı soykırımdan suçlu bulundu

 İlk kez bir mahkeme bir IŞİD militanını soykırımdan suçlu buldu.

İlk kez bir mahkeme bir IŞİD militanını soykırımdan suçlu buldu.

Frankfurt’ta yapılan yargılama sonucunda, IŞİD militanı Taha el Cumaili soykırım suçundan ömür boyu hapse mahkum oldu. Cumaili’nin mahkumiyeti dünyada bir IŞİD militanının soykırımdan suçlu bulunduğu ilk mahkeme kararı oldu.

2013’de IŞİD’e katılan Cumaili soykırım, insanlığa karşı suç, savaş suçu ve savaş suçlarına yardım etmek ve karışmaktan ve ölüme yol açan yaralamadan suçlu bulundu.

Sivil toplum örgütü Yazda üyesi Natia Nevruzov, Kararın açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, “Yezidilerin tarihinde ilk kez bir suçlu soykırımdan suçlu bulundu. Bu Yezidi toplumu için tarihsel bir an” dedi.

Yargılama sırasında savcı Cumaili ve eski eşi Jennifer Wenisch’yi, IŞİD işgali sırasında Musul’da yaşarken Yezidileri köle olarak satın alıp alıkoyduklarını, Felluce’ye taşındıktan sonra 5 yaşında bir Yezidi köle kızın ölümüne neden olmakla suçlandı.

Wenisch daha önce 5 yaşındaki kızın ölümüne göz yumduğu için “insanlığa karşı suç” işlemekten 10 yıl hapse mahkum olmuştu.

Almanya Irak’tan sonraki en büyük Yezidi nüfusuna sahip. Almanya’daki Yezidilerin çoğu asıl olarak Irak, İran ve Suriye’nin yanı sıra Türkiye’den göç etti. Musul’daki IŞİD işgali sırasında 6,400’den fazla Yezidi IŞİD tarafından esir alındı.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!