Norveç’te sol muhalefet genel seçimleri ezici bir farkla kazandı

Norveç'te sol muhalefet genel seçimleri ezici bir farkla kazandı

Norveç’te İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Store liderliğindeki sol muhalefet genel seçimleri ezici bir farkla kazandı.

Sol parti, 2013’ten bu yana Muhafazakar Başbakan Erna Solberg liderliğindeki bir merkez sağ koalisyonunu koltuğundan etti.

Store, Solberg’in yenilgiyi kabul etmesinin ardından tezahürat yapan taraftarlara ”Bekledik, umduk ve çok çalıştık ve şimdi nihayet söyleyebiliriz: Başardık!” dedi.

Store, koalisyon kurmak için müzakerelere başlayacak.

Beş sol muhalefet partisinin parlamentodaki 169 sandalyenin 100’ünü kazandı.  Muhafazakarlar ve sağ partiler ise sadece 68 sandalye  alabildiler. Merkez Partisi (Sp) bir önceki seçime göre oylarını en çok artıran parti olurken, eski maliye bakanı Siv Jensen’in sağcı İlerleme Partisi (FrP) seçimin en büyük kaybedeni oldu.

Sosyal eşitsizliklere karşı kampanya yürüten 61 yaşındaki milyoner, ”Norveç açık bir sinyal gönderdi: Seçimler, Norveç halkının daha adil bir toplum istediğini gösteriyor” dedi.

8 yıllık iktidardan sonra istifa edecek olan Erna Solberg, destekçilerine ”Muhafazakar hükümetin işi bu seferlik bitti” dedi.

Ülkeyi göç, düşen petrol fiyatları ve Covid-19 dahil olmak üzere birçok krizle yönlendiren 60 yaşındaki Solberg,”Hükümet değişikliği için artık açık bir çoğunluğa sahip görünen Jonas Gahr Store’u tebrik etmek istiyorum” dedi.
Kaynak: Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!