İngiliz Futbol eleştirmeni Simon Kuper, 1994 yılında yayınladığı kitabına, bugün herkesin bildiği o cümleyi koyarak Futbolu tek cümleyle özetlemişti: “Futbol, asla sadece Futbol değildir”.
Futbol, tarih boyunca gerçekten sadece Futbol olarak kalmamıştır. Kimi zaman Brezilya gibi bir ülkenin sembolü olmuştur. Kimi zaman Barcelona’da olduğu gibi Diktatör Franco rejimine direnişin sembolü olmuştur. Kimi zaman ise barış ve kardeşliğin aracı olmuştur.
Bugün sizlere Futbol tarihinde tarihin tozlu sayfalarında unutulan, Futbol hayranlarının bile çoğunun bilmediği bir hikâyeden bahsedeceğim
Adolf Hitler’i Dünyada tanımayan yoktur. 2. Dünya savaşında milyonlarca masum insanın ölmesine neden olan, Dünya’yı kana bulayan ırkçı diktatör…
Şimdi Hitler ve Futbol ne alaka diyorsunuz.
Hitler, zulmünü sadece siyasi alanda insanlara yaşatmadı. Futbolda da nefret ettiği takımlara cehennemi yaşatıp, desteklediği takımlar onun döneminde başarıdan başarıya koştu.
İlginç olan şudur ki Hitler, futbolu hiç sevmezdi. Futboldan da hiç anlamazdı. Hayatında 1 kez Futbol maçına gitti. O maçta da 1936 Berlin Olimpiyatlarında Almanya, Norveç’e 2-0 kaybetti.
Adolf Hitler, Berlin Olimpiyat Stadında 7 Ağustos 1936
Ancak Hitler’in Futbolu sevmemesi onun Futbolu yönetmesini engellemiyordu. Çünkü içindeki Yahudi düşmanlığı Futbolda da kendini gösteriyordu.
Hitler, Futbolda da Yahudilerin başarılı olmasını istemiyordu. Bu yüzden başkanı ya da futbolcuları Yahudi olan kulüplere karşı o şehrin diğer takımını destekledi.
Hitler’in en çok desteklediği iki takım vardı. Biri Schalke 04, diğeri 1860 Münih
Özellikle Schalke 04 için ayrı bir parantez açmak istiyorum.
Schalke 04, 4 Mayıs 1904 tarihinde bir grup liseli gencin kurduğu Almanya’nın en köklü kulüplerinden biridir. Kurulduğu Westfalen eyaleti maden ocaklarının çok olduğu bir bölge olduğu için lakabı madencilerdir.
Schalke 04’ün Hitler dönemine kadar futbolda ciddi bir başarısı yoktur. Ancak 1933 yılında Nazilerin iktidara gelmesinden sonra Nazilerin kurduğu Gauliga Westfalen yani o dönemin Bundes Liga’sı diyebileceğimiz Alman liginde 12 yılda 6 kez şampiyon oldular.
Schalke 04’ün şampiyon olduğu yıllar şunlardır: “ 1933-1934, 1934-1935, 1936-1937, 1938-1939, 1939-1940, 1941-1942.
Schalke, 1939 şampiyonluğunu kutlarken.
Schalkeli futbolcular Admira Viena maçı öncesi Nazi selamı verirken 1939
Schalke 04, Hitler dönemi dışında sadece 1957-1958 sezonunda şampiyon oldu. Bu yüzden, “Hitler, Schalke taraftarıydı” yorumları yapılsa da bu doğru değildir.
Çünkü Hitler, futbolu sevmezdi. Ayrıca Schalke’nin hiçbir maçını da izlememişti.
Schalke 04 nün Naziler döneminde desteklenmesinin iki nedeni vardı:
- Kulübün 1933-1939 yılları arasında Başkanlığını yapan Fritz Unkel ve 1939-1940 arası Başkanlığını yapan Henrich Tschenscher, Nazi üyesiydiler.
- Schalke ile aynı eyaletin takımı olan Borussia Dortmund, Nazi muhalifiydi.
Öyle ki 20 Ekim 1940 tarihli derbi öncesi başta Borussia Dortmund Başkanı olmak üzere birçok Dortmund taraftarı tutuklanarak hapse atılır.
Derbinin sonucu ise Schalke04: 10- Borussia Dortmund: 0.
Bu sonuca bakarak Nazilerin gözbebeği olan takım Schalke04 sanıyorsunuz ama değil… Nazilerin asıl destekledikleri 1. Takım Schalke 04 değil 1860 Münih’ti. Çünkü Münih’in diğer takımı Bayern Münih, Yahudi takımıydı ve o dönemde de şimdi olduğu gibi güçlü bir takımdı.
Bu yüzden Hitler, Schalke taraftarıydı demek yanlış olur. Hitler’in tuttuğu tek takım vardı. O da “Anti Yahudi” takımıydı.
Bayern Münih’in yaşadığı zulüm, Hitler iktidara gelir gelmez başladı.
Bayern Münih, Naziler iktidara gelene kadar 1926 yılında Güney Almanya şampiyonluğu yaşadılar ve Almanya Futbol Şampiyonası’nda da yarı final oynadılar.
Bayern Münih, her yıl biraz daha güçleniyordu. Geçmişte Barcelona’yı çalıştıran ve Avusturyalı eski Milli Futbolcu olan Richard Kohn’u takımın başına getirdiler. Kohn’un lakabı Dombi’ydi. Yani itibarlı
Kohn, Bayern’in başına geçerken Manheim de beraber çalıştığı Oscar Rohr’u Bayern Münih’e getirdi.
Naziler iktidara gelmeden 1 yıl önce 1932 yılında Bayern Münih, ilk şampiyonluğunu yaşadı.
12 Haziran 1932 tarihinde oynanan maçta Bayern Münih’in rakibi 3 Yahudi iş adamının sponsor olduğu Eintracht Frankfurt’tu.
Finalde 2 Yahudi takımının oynadığı final maçı, Nazilerin başkenti olacak Nürnberg’te 58 bin kişi önünde oynandı ve Bayern Münih, final maçını Oskar Rohr ve Franz Krumm’un attığı gollerle kazanarak ilk şampiyonluğunu yaşadı.
Bu şampiyonluk, Bayern Münih’in Nazi döneminde yaşayacağı zulmün başlangıcı gibiydi. Çünkü Bayern Münih, 2. Şampiyonluğunu yaşamak için 1968 yılına kadar bekleyecekti.
Naziler iktidara geldikten sonra ilk olarak Bayern Münih’in Başkanı Kurt Landauer’i zorla istifa etti.
Kurt Landauer, gençliğinde kısa bir dönem Bayern’de amatör kalecilik yapmıştı. Daha sonra eski Başkan Angelo Knorr’un eşcinsel olduğu için tutuklanması nedeniyle henüz 29 yaşındayken Bayern Münih’in Başkanı oldu
Ancak 1. Dünya savaşı kapıdaydı. Bu yüzden Landauer, cephede savaştığı için 4 yıl Başkanlığa ara verdi. Döndüğünde tekrar Bayern Münih Başkanı oldu ve Naziler iktidar olana kadar Başkanlığa devam etti.
Almanya için canını ortaya koyan, Bayern’i her sene başarıdan başarıya koşturan Kurt Landauer, sadece Yahudi olduğu için Bayern Münih Başkanlığını bırakmak zorunda kaldı. Landauer, birkaç yıl tekstil fabrikasında çalıştı. 1938 yılında Dachau toplama kampına götürüldü. 33 gün sonra 1. Dünya savaşındaki hizmetleri göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.
Takımın golcüsü Oscar Rohr, Naziler iktidara geldikten sonra İsviçre’nin Grasshoppers takımına, oradan da Strasbourg formasıyla Fransa’ya transfer oldu. 2. Dünya savaşına katılmak istemediği için vatan haini ilan edildi ama Komünist olduğu için Fransa’dan Almanya’ya iade edilerek mecburen orduya yazılıp Doğu Cephesine yollandı. Ancak Futbolcu olmasının avantajını kullanarak Nazi ordu milli takımında yer almayı başardı.
Bayern Münih’in antrenörü Richard Kohn ise Naziler iktidar olduktan kısa süre sonra Barcelona’ya döndü. Böylece 1 yıl önce şampiyon olan takım bir anda dağıtıldı ve Nazi dönemi boyunca Bayern Münih, ulusal ligde mücadele edemedi.
Peki, Nazilerin desteklediği 1860 Münih ne başardı? Sadece 1942 yılında o dönemde ismi Tschammerpokal olan Almanya kupasını kazandı.
Kaderin büyük bir cilvesi ki Hitler döneminin son Futbol maçı da 23 Nisan 1945 günü, 1860 Münih ile Bayern Münih arasında oynadı ve maçı Bayern Münih 3-2 kazandı. Bu maçtan 1 hafta sonra Hitler, intihar etti.
Bayern Münih dışında Nazilerin Judenklub (Yahudi kulubü) olarak damgaladığı 3 kulüp daha vardı. Bunlar FK Austria Wien, Eintracht Frankfurt ve FSV Frankfurt kulüpleridir. Bu 3 takımdan Austria Wien ile aynı şehrin takımı Rapid Wien 1940-1941 sezonunda şampiyon oldu.
Hitler tarafından desteklenen takımlar, Hitler sonrası sanki lanetlenmiş gibi başarılı olamadılar.
Mesela Schalke04, 1963 yılında kurulan Bundes liga’da hiç şampiyon olamadı. Ayrıca 2015 yılında Times dergisinin Mart 2015 sayısında yayınlanan “En kötü 50 futbol taraftarı” listesinin 1. Sırasında Adolf Hitler, Schalke taraftarı olarak gösterilince Schalke04 bunu hakaret kabul edip “Hitler Schalke04 taraftarı değildi” demek zorunda kaldılar.
Nazilerin desteklediği diğer takım 1860 Münih ise şu an Bundes liga 3’te oynuyor.
Peki ya Hitler’in ezmeye çalıştığı Bayern Münih 30 kez Almanya Şampiyonu oldu ve hala Dünyanın en iyi takımlarından biri.
Yazının başında ne demiştim. “Futbol, asla sadece Futbol değildir”.
Ve diktatörler, Futbolda bile kaybetmeye mahkûmdur.