MHP Lideri Bahçeli, MHP’nin Yeni Anayasa Teklifini Duyurdu

MHP Lideri Bahçeli, MHP'nin Yeni Anayasa Teklifini Duyurdu

MHP Lideri Devlet Bahçeli, düzenlediği basın toplantısıyla “Cumhuriyetin 100. yılına 100 maddelik Anayasa” adı altında MHP’nin hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa çalışmasını tanıttı.

Yeni anayasa taslağında mevcut anayasanın ilk 5 maddesinin korunduğunu ifade eden Bahçeli, başkanlık sisteminde de bir takım değişiklikler önerildiğini dile getirdi.

Devlet Bahçeli,” Anayasa önerimiz, “Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Hak ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları ve Son Hükümler” şeklinde dört kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır.

Şekli bakımdan kısa ya da uzun bir anayasa değil, “Kaliteli temel kanun” anlayışı ile çatısı örülmüştür.

Anayasanın başlangıcı, dünyada 164 ülke anayasa başlangıçları incelenerek, Türk milletinin ortak değerlerini kucaklayan ve muasır devlet olmanın gereklerini dikkate alan bir yaklaşımla yazılmıştır.

Hazırladığımız metinde başlangıçta Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti düsturuyla giriş yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

1982 Anayasası mevcut başlangıç metni ;

“Türk Vatanı ve Milletinin ebedî varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O’nun inkılâp ve ilkeleri doğrultusunda… “ ifadeleri ile başlamaktadır.

Bahçeli’nin açıklamasından satır başları şöyle;

“ Anayasalar değiştirilemez metinler değildir. Zamanın ruhuna müsemma anayasa yazılması kaçınılmazdır.”

Anayasanın devlet- millet uyumunu kökleştirmesi nihai hedeftir.

Anayasa milletin ihtiyaç ve hedeflerini idrak etmek demektir.

Bugün tüm partiler ve sivil toplum kuruluşları anayasanın değiştirilmesi konusunda hem fikirdir. Anayasanın değiştirilmesini görüşmek için zemin müsaittir. Ancak nasıl bir anayasa konusunda görüş ayrılıkları, ön yargıların giyotinine bırakmak vatan ve millet sevgisin ile uygun düşmez.

Türk milleti olarak hangi, zirveye ulaşacaksak birlikte yapmakla mükellefiz.

“MHP ÖN ŞARTSIZ HAZIRDIR”

Artık bu konuda uzlaşmak milli vecibedir. Cumhuriyetin 100. yılını yeni bir anayasa ile taçlandırmaktan kaçış yoktur. Anayasanın değiştirilmesi hususu müştereken yapmak gerekir.

Kısa, net, milli ve manevi hayatımızın özelliklerine uygun yeni bir sivil anayasa yapılabilir. Milliyetçi Hareket Partisi bu kaçınılmaz görevi yerine getirmeye ön şartsız hazırdır.

Darbeci özelliğe sahip parlamenter sisteme göre yapılmış bu anayasa 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası getirilen Türk tipi başkanlık sistemi ile uyumsuzdur. Başkanlık sistemini kurumsallaştırmak Türk milletine vefa borcudur.

Siyasi partiler nasıl bir anayasa istediğini ortaya koymalıdır.

MHP olarak hazırladığımız 100 maddelik anayasada tekrar eden maddeler düzenlenmiştir.

Osmanlı-Türk Anayasalarında fıkraların paragraf uygulaması devam ettirilmiştir.

Dil tutarlığı önemsenmiştir.

Mevcut metin öncelikle Cumhurbaşkanımızla ve sonrasında Cumhur İttifakı ortağımız AK Parti ile ve ardından diğer partilerle paylaşılacak ve kamuoyunun görüşüne sunulacaktır.

“TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER”

“Anayasa’nın ikinci kısmında “Temel Hak ve Ödevler” düzenlenmiş, birinci bölümde tüm haklara dair ortak rejimi belirleyen “Genel Hükümler” yer almış, ikinci bölümde “Haklar ve Hürriyetler” başlığı ile temel hak ve hürriyetler “sınıflandırılmadan” en geniş şekilde güvenceye kavuşturulmuştur.

Temel haklara dair genel rejimde “Hakların bütünlüğü” yaklaşımı esas alınmış, sınırlama rejimi tek bir maddede düzenlenmiş, temel hak ve hürriyetlerin korunması kenar başlığı altında yeni bir madde eklenmiştir.

Hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır.

Temel hak ve hürriyetlerin kapsamı, taraf olduğumuz insan hakları sözleşmeleri baz alınarak kanunla belirlenmesi öngörülmüş, hakları düzenleyen maddelerde sadece ek güvencelere yer verilmiştir.

Hürriyetin esas, sınırlamanın istisna olduğu yaklaşım gerçek anlamıyla buluşturulmuştur.”

“KUVVETLER AYRILIĞI”

Devlet Bahçeli; yasama, yürütme ve yargının da yeniden tanımlandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti;

“Yasama milli birliği sağlama, yürütme kurumsallaşmış başkanlık sistemi, yargı da bağımsız olarak tanımlanmıştır.

TBMM Başkanına tarafsız konumuyla arabuluculuk görevi yüklenmiştir.

TBMM’nin kanun yapma, sonlandırma ve meclis araştırması hükümleri güçlendirilmiştir.

HSK yargı yüksek kurulu adıyla yeniden ele alınmış, Anayasa Mahkemesi özel bir statüde düzenlenmiştir.”

“BAŞKAN VE 2 YARDIMCISININ SEÇİLMESİ ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR”

Yürütme organı başkan ve idare şeklinde iki başlık altında düzenlenmiş, başkan ile birlikte iki başkan yardımcısının seçilmesi öngörülmüş, başkanlık kabinesi anayasal statüye dahil edilmiştir.

İdari yapılanmada il esası korunmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Kurumu olarak revize edilmiştir.

Dokunulmazlık ve düşme sebeplerine dair belirsizlikler giderilmiştir. Üniter devlet ilkesine yer verilerek idari yapılanmada il esası korunmuştur. Atatürk Kültür Dil ve Tarih varlığını sürdürdü.”

 

Ayrıntılar gelecek….

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!