1. Haberler
  2. Manşet
  3. Merkez Bankası Mayıs verilerinde alarm! Rezervlerde 3,3 milyar dolarlık erime

Merkez Bankası Mayıs verilerinde alarm! Rezervlerde 3,3 milyar dolarlık erime

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından paylaşılan mayıs ayı ödemeler dengesi raporuna göre cari işlemler hesabı aylık bazda açık vermeyi sürdürdü. Altın ve enerji kalemleri dışarıda bırakıldığında fazla verilse de genel dış ticaret açığının kapatılamaması net rezervleri olumsuz etkiledi.

featured

Merkez Bankası’nın yayımladığı resmi verilere göre, Türkiye ekonomisinin cari işlemler hesabı mayıs ayında 1 milyar 459 milyon dolar tutarında açık kaydetti. Çekirdek denge olarak kabul edilen altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise aynı dönemde 3 milyar 626 milyon dolarlık pozitif bir fazla üretti. Buna karşın, mayıs ayı genelinde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının 4 milyar 340 milyon dolar seviyesine ulaşması genel dengedeki bozulmayı tetikledi.

YILLIK AÇIK TABLOSU YÜKSELİŞİNİ KORUYOR

12 aylık kümülatif verilere bakıldığında, mayıs ayı sonu itibarıyla yıllıklandırılmış cari açık miktarı 37,3 milyar dolar olarak hesaplandı. Yıllık bazda ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 74,4 milyar dolar gibi yüksek bir seviyede gerçekleşirken, ülkeye döviz girdisi sağlayan hizmetler dengesi kalemi 62,5 milyar dolar fazla verdi. Yıllıklandırılmış birincil gelir dengesi 24,1 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 1,3 milyar dolar seviyesinde açık pozisyonu gösterdi.

TURİZM VE TAŞIMACILIK DOSTU HİZMET GELİRLERİ

Ekonomiye döviz kazandıran hizmetler dengesinden mayıs ayında elde edilen net kaynak girişi 5 milyar 207 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu başlık altında lojistik ve taşımacılık operasyonlarından sağlanan net kazanç 2 milyar 243 milyon dolar olurken, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte seyahat gelirlerinden elde edilen net giriş miktarı 3 milyar 815 milyon dolara ulaştı.

FİNANSMANDA BORÇLANMA ÖNE ÇIKTI, FONLAR ÇIKIŞ YAPTI

Yıllıklandırılmış cari açığın kapatılmasında kullanılan en önemli finansman kaynağı yabancı krediler oldu. Mayıs ayı itibarıyla krediler kalemi 46,7 milyar dolarla finansmanın aslan payını üstlenirken; doğrudan yatırımlar 1,8 milyar dolar, ticari krediler ise 200 milyon dolar katkı sundu. Portföy yatırımları kanalıyla da 5,3 milyar dolarlık giriş oldu. Diğer yandan efektif ve mevduat hareketleri cari denge üzerinde 18,8 milyar dolarlık negatif bir fren etkisi yarattı.

Sadece mayıs ayı özelinde bakıldığında ise sermaye piyasalarında satış baskısı öne çıktı. Portföy yatırımlarında mayısta 3 milyar 69 milyon dolarlık net nakit çıkışı yaşandı. Yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul’daki hisse senedi ve fon piyasasında 2 milyar 786 milyon dolarlık, DİBS (Devlet İç Borçlanma Senetleri) cephesinde ise 287 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Doğrudan yatırımlar kalemi de yerleşiklerin yurt dışındaki yatırımlarının artmasıyla 455 milyon dolar net çıkış yazdı.

BANKALAR BORÇLANDI, MERKEZİN KASASI EKSİLDİ

Finansman ihtiyacının karşılanması noktasında mayıs ayında Türk bankacılık sektörü yurt dışından 2 milyar 653 milyon dolar, reel sektör ve diğer alanlar ise 755 milyon dolar net kredi kullandı. Kamu yönetimi ise yurt dışı borçlarına 180 milyon dolarlık net geri ödemede bulundu. Yabancı bankaların Türkiye’deki TL ve döviz cinsi mevduat hesaplarındaki toplam artış 3 milyar 529 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tüm bu dış ticaret, borçlanma ve nakit çıkışlarının neticesinde Merkez Bankası’nın döviz cinsi resmi rezervlerinde mayıs ayında 3,3 milyar dolarlık net bir azalış meydana geldi. Yıllıklandırılmış bazda bakıldığında ise döviz rezervlerindeki toplam erime miktarı 32,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!