Macaristan’da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Türkiye’ye Teslim Edildi

Macaristan'da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Türkiye'ye Teslim Edildi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 29 Eylül 2016’da Macaristan’da ele geçirilen 101 parça tarihi eseri Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a teslim etti.

29 Eylül 2016’da Macar güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda ele geçirilen eserler Budapeşte Sanat Müzesi’nde muhafaza altına alınmıştı. Van Müzesi uzmanlarınca görselleri üzerinden incelenmiş, 2015 yılında Ağrı Patnos’ta yapılan operasyonda ele geçirilen bazı eserler ile Macaristan’da bulunanlar üzerinde benzer sarı tortunun yer aldığı ve bu durumun, eserlerin aynı gruba ait olduğunu gösterdiği tespit edilmişti.

Macaristan'da Ele Geçirilen Tarihi Eserler Türkiye'ye Teslim Edildi

Urartu Dönemi Eserleri

Büyük çoğunluğu bronzlardan oluşan eserlerin, Urartu dönemine ve Türkiye’ye ait olduğu anlaşılmıştı. Macaristan’dan Türkiye’ye iadesi sağlanan buluntu grubu arasında, benzeri Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen boğa başlı kazan, çeşitli silahlar ve taşıt aksamları ile at koşum takımları bulunuyor.

Urartulu krallar veya yüksek sınıflara ait olduğu düşünülen eserler gerek buluntu durumu gerekse çeşitliliği açısından Urartu arkeolojisi için sıra dışı buluntu grubu olarak değerlendiriliyor.

Macaristan, daha önce de 25 Şubat 2021’de, aralarında savaş arabası parçaları, mobilya aksamı, mermer figürün ve sikkelerin yer aldığı, Anadolu kökenli 413 eseri Türkiye’ye iade etmişti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!