Libya’da Neler Oluyor?

Libya'da Neler Oluyor?

Trablus silahlı grupların takviyesine uyandı

Salı günü sabahın erken saatlerinden bu yana, Trablus şehri şehrin çeşitli bölgelerinde askeri takviyelere sahne oldu. Trablus Koruma Gücü’nden özel bir kaynak 218News’e verdiği demeçte, Ain Zara, Al-Khela ve Bab Bani Ghashir sokaklarının bölgeye askeri araçların yayılmasıyla bağlantılı olarak kum setleriyle kapatıldığını, kapatıldığına dair raporlar olduğunu söyledi. Bazı okullar ve öğretmenler öğrencilerden evlerine dönmelerini istedi. Kaynak, Savunma Bakanlığı’na bağlı silahlı taburların başkenti kuşatmaya başladığını, yolları kapatmaya başladığını ve bu nedenle Trablus’un merkezinde savaş çıkarmak isteyen diğer şehirlerden gelen tugayların harekete geçemeyeceğini belirtti.

Resim

Askeri takviyelerin arkasında Trablus’taki silahlı oluşumların liderleri için gizli toplantı var

Bir kaynak 218News’e Pazartesi günü habersiz bir toplantı yapıldığını ve Trablus’taki bir dizi silahlı oluşum liderinin dahil olduğunu açıkladı. Toplantının Tümgeneral Abdel Basset Marwan’ın Trablus Askeri Bölgesi komutanı olarak görevinden alınmasıyla ilgili sorunu çözmek için olduğu aktardı. Kaynak, toplantıya Al-Nawasi Tugayı komutanı Al-Shat Road komutanı Mustafa Wali’nin başkanlık ettiğini ve sorunu bir dizi silahlı tabur lideri ve 444’ün komutanı arasında bir “arabulucu” olarak çözmeyi başardığını doğruladı.Kaynak, Trablus’un merkezinde bir savaş başlatmayı amaçlayan diğer şehirlerden gelen taburların hareket etmesine izin vermemek için Savunma Bakanlığı’na bağlı silahlı taburların başkenti kuşatmaya başladığını belirtti.

BM, seçim ertelemesini yönetmek için yarışırken Libya şiddetinden korkuluyor

Birleşmiş Milletler korkular giderek kötüleşen siyasi boşluk yenilenen şiddet ve ekonomik kaosa yol açacağını büyüdükçe 24 Aralık için belirlenen Libyalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesini yönetmek için çabalıyorlar olduğunu aktardı. Erteleme konusunda resmi bir açıklama yapılmadı, ancak tüm taraflar, en azından yetkili adayların listesi henüz yayınlanmadığı için oylamanın devam edemeyeceğini kabul ediyor.

BM’nin Libya misyonu, Trablus’taki gelişmelerin istikrarı korumak ve özgür ve adil seçimler için koşulları oluşturmak için iyiye işaret olmadığı konusunda uyardı.

Açıklamada, “Farklı gruplara bağlı güçlerin mevcut seferberliği gerginlik yaratıyor ve çatışmaya dönüşebilecek çatışma riskini artırıyor.Ortaya çıkan siyasi veya askeri konulardaki herhangi bir anlaşmazlık, özellikle ülkenin barışçıl bir geçişe yol açması gereken zor ve karmaşık bir seçim sürecinden geçtiği bu aşamada diyalog yoluyla çözülmelidir.” denildi.

Önde gelen bir başkan adayı olan Fadel Lamen, pozisyonun çok değişken ve tehlikeli olduğunu söyledi. Lamen, “Bazılarımız yeni bir yol haritasını netleştirmeye çalışıyoruz” Farklı senaryolar var: çok kısa bir erteleme, yalnızca adayın nitelikleri gibi önemli yasal sorunları netleştirmek için tarihin değiştirilmesi veya altı aylık daha uzun bir gecikme, ancak bu kadar uzun bir gecikmeye gittiğinizde her şey olabilir” ifadelerini kullandı.

Seçimleri denetleyen teknik organ olan Yüksek Ulusal Seçim Komisyonu (HNEC), duyuruyu Libya parlamentosu, Temsilciler Meclisi’nin sorumluluğunda olduğunu, ancak meclisin en azından seçim günü sonrasına kadar toplanmayı reddettiğini söyledi. Meclis’in bazı üyeleri, ülkeyi seçimlere götürmek için Şubat ayında kurulan geçici hükümetin görev süresinin sona erdiğini iddia ederek yeni bir hükümetin kurulması çağrısında bulundu.

Avrupa ve ABD, bir yıldan fazla bir süredir cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için 24 Aralık tarihini sabitlemiş olsa da, adaylar için yeterlilik kriterleri de dahil olmak üzere seçimlerin yasal çerçevesi konusunda Libya’da hiçbir uzlaşma sağlanamadı.

ABD’nin Libya büyükelçisi Richard Norland, önümüzdeki seçimlerin önünde siyasi ve yasal engeller olduğunu ve hiçbiri ideal olmayan yeni tekliflerin tartışılmadığını kabul etti. Ayrıca Dbeibah’a geçici başbakanlığı cumhurbaşkanlığı kampanyası için bir üs olarak kullanmaması gerektiğini söyledi.

Batıdan ve doğudan rakip başkan adayları Salı günü Bingazi’de bir araya gelerek, halk desteğini kazanmak için görevini kötüye kullandığına inandıkları Dbeibah’a karşı ne kadar müttefik olduklarının altını çizen ortak bir bildiri yayınladılar.

Lamen, “Bu yozlaşmış hükümetin gitmesi gerektiği konusunda fikir birliği var.Ancak yeni bir geçici hükümet kurmaya kimin yetkili olduğu net değil.” dedi.

Sonuç olarak, temelinde herhangi bir konsensüs olmaksızın seçimlerin tartışmalı bir sonuca yol açması giderek daha olası hale geldi.

Libya’da Başağa ve Hafter’in de aralarında bulunduğu başkanlık seçimleri adayları Bingazi’de görüştü

Öte yandan, Hafter’e yakın sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, 24 Aralık’ta yapılması planlanan başkanlık seçimleri adaylarından Fethi Başağa, Halife Hafter, Ahmed Muaytik, Arif en-Nayid, Abdulmecid Seyfunnasr ve Şerif el-Vafi, Hafter milislerinin kontrolündeki Bingazi’de görüştü. Eski İçişleri Bakanı ve Misrata kentinden başkan adayı Fethi Başağa, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bingazi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!