Libya’da LUO’nun Türklere Hava Saldırısı Planları

Libya'da LUO'nun Türklere Hava Saldırısı Planları

Yunanistan kaynaklı Pentapostagma sitesinin aktardığına göre, Trablus’taki Türk destekli hükümete karşı savaşta bir hafta süren LUO başarısızlıklarının ardından ülkedeki Türk hedeflerine bir hava saldırısı başlatacağı iddia edildi. Hükümetin Trablus’taki güvenlik şefi Fathi Bashagha’nın Bloomberg’e yaptığı açıklamada, en az sekiz Sovyet yapımı uçağın Suriye’deki Rus hava üssünün doğusuna, muhtemelen yeni hava saldırılarına yardım etmek için geldiğini söyledi. Başağa, hükümetinin en az altı MiG 29 ve iki Sukhoi 24’ün Suriye’deki Rus kontrollü Hmeimim hava üssünün doğusunda bir hava üssüne yerleştirildiği ve iki Rus SU-35 uçağı ile birlikte bilgi aldığını söyledi. Bunların Haftar Hava Kuvvetleri’ne ait yükseltilmiş uçaklar mı yoksa en büyük filosuna yeni gönderiler mi olduğu belli değil.

Libya: Yunan doğal gaz gemisi Haftar’ı tedarik etti

Yunanistan, Libya’daki olayları yakından takip ediyor ve bu ülkeye, özellikle ticaret yoluyla, birçok açıdan yardımcı oluyor.  Bingazi limanındaki bir kaynak, Çarşamba günü, Yunanistan’ın “GAZ United” adlı tankerinin Yunanistan’dan 3.000 ton doğal gaz taşıdığını açıkladı. Kaynak, tankerin gazı boşaltmak için limana demirlediğini ekledi. Brega Petrol Pazarlama Şirketi, Bingazi’deki teknik ekiplerinin, sadece General Haftar tarafından kontrol edilen Doğu Libya’da bulunan 37 dağıtım merkezi tedarik ederken 13.000’den fazla gaz tüpü dağıtabildiğini söyledi.

Kalın’dan Hafter’in saldırı tehdidine yanıt

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Hafter güçlerinin Türk hedeflerine yönelik hava saldırısı tehdidine yanıt verdi. Kalın, “Temsilciliklerimiz ile çıkarlarımızın hedef alınması halinde, Hafter unsurlarını meşru hedef olarak telakki edeceğimiz bildiriyor ve her türlü saldırıya karşı en sert şekilde karşılık vereceğimizi vurguluyoruz” dedi. Kalın, Türkiye’nin bu tür tehditlere boyun eğmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Libya’da Hafter’in ‘Türk güçlerine yönelik hava saldırısı’ tehdidine Ankara’dan yanıt: Yaparlarsa meşru hedef haline gelirler

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Libya’daki ‘Türk çıkarlarının hedef alınması durumunda Hafter unsurlarının meşru hedef olarak görüleceği’ belirtildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoy, “Hafter’e bağlı unsurların son dönemde sahada yaşadığı kayıpların hezeyanın bir yansıması olan bu açıklama, darbeci Hafter’in ve destekçilerinin Libya’daki ihtilafı tırmandırma niyetinde olduklarının en açık göstergesidir” dedi

Libya’ya gönderilen savaş uçakları BM gündeminde

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının Libya’ya sevk edilen 8 Rus savaş uçağıyla ilgili inceleme başlattığı iddia edildi. İngiliz Financial Times gazetesinin adını açıklamadığı batılı diplomatlara dayandırdığı habere göre, BM uzmanları Rus yapımı 8 savaş uçağının ülkede savaşan taraflardan silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e verilmesiyle ilgili inceleme başlattı. Haberde Libya’ya Suriye’den nakledildiği belirtilen uçakların, Türkiye ile Rusya arasında doğrudan çatışma ihtimalini beraberinde getirdiği vurgulandı. Haberde görüşlerine yer verilen bir diplomat, “Bu, Libya’nın Suriyeleşmesidir. Bu gerçek bir vekalet savaşına dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!