Feridun Yıldız
Feridun Yıldız

Arslan Tekin’den haber var

 

Türk Milliyetçilerinin yazılarını ve kitaplarını bir solukta, büyük bir zevkle okuduğu yazarlardan Dr. Arslan Tekin, Yeniçağ Gazetesi’nden ayrıldığı günden bu güne okuyucuları tarafından en çok özlenen ve merak edilen yazarlardan birisi olmuştur. Bu şekilde hatırlanmak kolay değildir ve herkese nasip olmaz. Bu camiada aynı şekilde aranılmak bir de usta gazeteci-yazar Necdet Sevinç’e nasip olmuştur.

Arslan Tekin’le ben aynı okuldan, Ankara Üniversitesi DTC Fakültesi’nden mezunuz. Fakültede aynı dönemlerde okumamıza rağmen meslek hayatımda değişik zamanlarda pek çok desteğini gördüm. Bir süre Yeniçağ Gazetesi’nde beraber köşe yazarlığı da yaptık.

Onbeş, yirmi gün önce telefonla görüştük Arslan Ağabey’le. Arslan Tekin gazetede günlük yazı yazmanın yükünden kurtulunca kendisini araştırmaya ve kitap yazmaya adamış. Bana yayınlanmış kitaplarından bir kısmını gönderdi. Bu kitapları kısaca bu köşeden tanıtmayı Türkçülüğün en önemli aydınlarından birisinin desteklenmesi adına bir görev biliyorum.

Dr. Arslan Tekin, hem edebiyatçı, hem gazeteci kimliğiyle önemli eserlere imza atmış. “Edebiyatımızda İsimler ve Terimler” Arslan Tekin’in en önemli çalışmalarından birisi. Dördüncü baskısı yapılan eserin hemen bütün maddelerini gözden geçirmiş, yeniden yazmış ve çok sayıda yeni madde eklemiş. İlk baskıya oranla yarı yarıya, üçüncü baskıya aranla üçte bir sayfa sayısı artmış. Herkesin elinde olması, mutlaka göz atması gereken son derece faydalı bir kitap. Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayınlanan eser bir ansiklopedi niteliğinde, büyük boy, 1250 sayfa. Bilge Oğuz yayınları, “Edebiyatımızın İsimler ve terimler” kitabının arka kapağında benimde aynen katıldığım şu bilgileri veriyor:

“Edebiyatımızda İsimler ve Terimler, Dr. Arslan Tekin’in artık klasikleşmiş bir eseridir.” Ben de ilave olarak; bu eser her Türkün ve Türkçünün kütüphanesinde bulunması gereken bir eser diyorum.

Arslan Tekin’in Ahmet Zeki İzgöer’le birlikte bugünkü Türkçemize kazandırdıkları “Türk Yılı 1928 Türk Milliyetçiliğinin kurucu ideologlarından Yusuf Akçura tarafından hazırlanmış o zaman Türk Ocağı tarafından basılmış 654 sayfalık sâlnâmedir. Türk Tarih Kurumu Yayınları arasında yeniden yayınlanmış olan bu eser 696 sayfadır. Muhtevası ve yazarları itibarıyla bu sâlnâme hiç şüphesiz kültür ve siyasî fikir tarihimizin önemli kaynaklarından biridir. Bu yıllık Türk Ocağı’nın ünlü simalarından Yusuf Akçura tarafından hazırlanmıştır. Yıllık’ta A. Battal-Taymas, Hasan Âli Yücel, Mimar Kemaleddin Bey, Ahmet Cevat Emre, Galip Bahtiyar Göker, Resulzade Mehmet Emin, Cafer Seydahmet Kırımer, Şapşaloğlu Sereya’nın yazıları yer almaktadır. Türkçülük hareketinin kaynaklarını ve gelişimini inceleyen kapsamlı bir çalışmadır.

Arslan Tekin, Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayınlanan “Alparslan Türkeş ve Liderlik” isimli eserinde Alparslan Türkeş’in liderliğini, hayatıyla içiçe inceliyor. Önce liderliği, sonra Türkeş’in fikrî temeli olan milliyetçiliği, daha sonra Türkeş’in hayatındaki dönüm noktalarından hareketle liderlik özelliklerini ele alıyor. Türkeş, tek parti döneminden çok parti dönemine Türk siyasî hayatının her safhasında bulunan bir isim. Lider olarak nasıl ortaya çıktı? Kimlerle ve niçin mücadele etti? Mücadelesinde Türkiye kazandı mı, kaybetti mi? Ülkücü Hareket ikinci bir Millî Mücadele hareketi miydi? Bazı kesimler niçin Ülkücü Harekete karşı idiler? Arslan Tekin, her zamanki gibi yine farklı bir üslûpla ve farklı bir bakış açıcıyla “Alparslan Türkeş ve Liderlik”i yazdı.

Türkçe nereye gidiyor? Arslan Tekin, gazete sayfalarından, köşe yazılarından, satır aralarından yanlışları gözlerinizin önüne seriyor ve Türkçenin Türkçesini gösteriyor size! Türk Dili sahasında doktoralı tek gazeteci Arslan Tekin… Korkusuzca tartışıyor, doğrusu budur, diyor. Gökkonuksal Avrat, sembolik bir isim… Halkımızın dehası, böyle giderse, Türkçenin son durağının neresi olabileceğinin işaret taşını gösteriyor…

Gazetelerde Türkçe üzerine yazanların nasıl ‘döküldüklerini “Gökknusal Avrat”ta okuyacaksınız. Kendisine has bir üslûpla meselelere öyle bir neşter vuruyor ki, sarsılıyorsunuz… Her gün adını gazetelerde okuduğunuz, her gün yüzünü televizyonlarda gördüğünüz nice isimlerin nasıl Türkçe kullandıklarını veya kullanamadıklarını bu kitapta bir bir okuyacaksınız! Şimdiye kadar yazılmamış türde, pratiğin ve teoriğin bir arada ele alındığı bir kitap “Gökkonuksal Avrat-Türkçenin Türkçesi”. Türkçenin hangi meselesini çözmek istiyorsanız, kitabın sayfalarını çevirdikçe, bir ışık size yol gösterecektir. Arslan Tekin’in bu değerli kitabı da Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayınlanmış.

Arslan Tekin’in “Balkan Volkan”ı, artık bir klasik kitap… Köklü siyasî değişimin ardından ilk defa boydan boya Balkanları yazan bir gazetecinin gözlemleri Balkan Volkanı… Geçen zaman kitabın değerini daha da artırdı. Dünyada komünizmin çöküşünün hemen ardından Bulgaristan’dan başlayan yolculuk Yunanistan’a, oradan Makedonya’ya, Kosova’ya Arnavutluk’a uzanıyor.  Bosna-Hersek Savaşı devam ederken, Kosova sancı çekiyor… Arslan Tekin, neler yaşanacağını o zaman tespit ediyor ve bütün söyledikleri çıkıyor. Bulgaristan’da, Türklerin 1989’da Türkiye’ye göçünü ve dönüşünü, çarpıcı bir üslûpla gözler önüne seriyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 1992’de, bu seri röportajıyla Arslan Tekin’i yılın gazetecisi seçiyor. Arnavutluk’un umutsuz silkinişinin nasıl umuda döndüğünü, Makedonya’da nelerin olduğunu ve olacağını, Yunanistan’da Türk kaçakların hiçbir yerde duymadığınız dramatik hikâyelerini, Batı Trakya’nın değişen veya değişmeyen kaderini bu kitapta okuyacaksınız. “Balkan VolkanBilge Oğuz Yayınevi tarafından yayınlanmış.

Arslan Tekin, Anadolu’da Alevîlerin, Bakanlarda Bektaşîlerin arasına girdi… Alevîliği ve Bektaşîliği kendilerinden dinledi; cemlerinde gördüklerini yazdı. Alevîliğin ve Bektaşîliğin içlerinde yaşamadan anlaşılamayacağı gerçeğini ortaya koydu tanınmış gazeteci ve yazar Arslan Tekin… Sünnîler Diyanet İşleri Başkanlığı adı altında birleştirilip “kontrol”de tutulurken, Alevîler niçin kendi hâllerine bırakıldı? Dedelik ne demek? Niçin babadan oğula geçiyor? Alevîler dedelerle bir yol alabilirler mi? Dedelik hakkında kendileri ne diyorlar? Arnavut Bektaşîlerin iddiaları… Bektaşîliğin merkezi neresi? Tiran mı, Hacıbektaş mı? Türkiye’de Alevîlik, Başkanlarda Bektaşîlik nereye gider? Alevîlik ve Bektaşîlik hakkında çok şey söylendi, çok şey yazıldı ama böylesi insanı saran, ısıtan, aydınlatan bir üslûpla ilk defa okuyacaksınız. Alevîlik-Sünnîlik polemikleri… Diyanet İşleri Başkanlığının kitabın yazarına yaptığı açıklamalar… Elinizdeki kitap bir başka açıdan Alevîlik-Bektaşîlik-Sünnîlik meselesine eğiliyor. Arslan Tekin’in “Aleviler ve Bektaşiler Arasında” kitabı da Bilge Oğuz Yayınevi tarafından yayınlanmış.

Bizzat inceleyerek siz okuyucularıma tavsiye ettiğim bu kitapları okumaya başlayınca bitirmeden bırakamayacaksınız. Bitirdikten sonra da entellektürel yapınızdaki değişikliğin farkına varacaksınız. İşte Bilge Oğuz Yayınevi’nin iletişim adresi: Bilge Oğuz Yayınevi, Alemdar Mh., Molla Fenari Sk., Nu: 41/A Cağaloğlu – İstanbul. Tel: 212 527 33 66.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!