Koronavirüs Hastaları Denek mi Yapıldı?

Koronavirüs Hastaları Denek mi Yapıldı?

Sağlık Bakanlığı , Dünya Sağlık Örgütü’nün tüm uyarılarına rağmen, Covid-19 tedavisinde hastalara verilmeye devam edilen klorokin ilacını geçtiğimiz hafta tedavi algoritmasından çıkarttı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyla ilgili 5 ay önce Meclis’e sundukları soru önergesinin halen yanıtlanmadığını belirterek “Bakanlık, tüm uyarılara kulak tıkadı” dedi.

8 Aralık 2020 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu yazılı soru önergesinde ilacın Dünya Sağlık Örgütü’nce kullanımının durdurulduğunu hatırlatan ve bilim insanlarının yan etkilerine karşı bakanlığı uyardığına dikkat çeken Emir, şu ifadeleri kullandı:

“Klorokin, DSÖ’nün COVID-19 tedavisinde uygulanmasını durdurduğu ve Amerikan Gıda İlaç Dairesi’nin (FDA) yan etkileri dolayısıyla onayını geri çektiği bir ilaçtır. FDA tarafından yayınlanan klorokin tedavisine yönelik yan etkiler arasında yüzde 28’lik oranla kalbe bağlı komplikasyonlar (kardiyak bulgular) birinci sırada yer alıyor.

İlacın kısa sürede işe yaramadığı fark edilirken, kullanan ülkeler de bu ilacın kullanımını terk etti. Dünyada klorokini son 6 ayda kullanan tek ülke ise Türkiye. Tüm dünyadan ve Türkiye’den bu işle ilgilenen bütün bilim insanları, ilacın kullanılmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu.

Klorokin tedavisi, Türkiye’de bugüne kadar yüz binlerce hastaya uygulanırken bazı hastaların taburcu olduktan bir ay sonra bazı kardiyak bulgular ile başvuruda bulundukları da biliniyor. Tüm bu bildirimlerin TİTCK tarafından klorokinin yanı etki bildirimi olarak kayıt altına alınması ve kardiyak bulguların yakından takip edilmesi gerekirdi.

Oysa, kişilerin kalp hastalığı olup olmadığına bakılmaksızın ilaç, içerisinde doktor bulunmayan filyasyon ekiplerince hastaların eline tutuşturuldu.

Bu, aslında hastaların hastaneye getirilmeme ve evde tutulma isteği ile uygulanmış siyasal bir tercihti. Bakanlık, tedavi protokolünü, bilimsel önceliklere ve dünyadaki bilimsel bulgulara göre değil bir politik tercih olarak kullanıyor. Bunun bir örneği klorokin olduğu gibi diğer örneği de favipiravir.”

Emir, Bilim Kurulu’nun görüşünün alınıp alınmadığının bilinmediğini kaydederek, “ Hastalar üzerinde deney mi yapıldı? Erken ve geç dönemde yaşanan komplikasyonlar ile ölüm verileri kayıt altına alınmış mıdır?” diye sordu.

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!