Emlak piyasasındaki fiyat artışlarından herkes şikayetçi.
Eylül ayında, özellikle eğitim öğretim sisteminde yüz yüze eğitimin başlamasıyla kiralık ev fiyatlarında yüzde 200’lük artış gerçekleşti.
Konut fiyatlarındaki fahiş artış vatandaşları kara kara düşündürürken; devletin konut fiyat artışlarındaki denetimsizliği emlak sektörünü de zora sokmakta; alımların durmasına paralel inşaat sektörü de son yılların en büyük krizini yaşamaktadır.
Özellikle konutların merkeze yakınlığı, ulaşımı ve binanın yaşı fiyatların artışında belirleyici oldu. Evin konumu dışında ev kira bedelleri, üniversitelilerin okullarına dönmesi, pandemi döneminde kentlerden ayrılanların tekrar geri dönmesi ve ev tutma ve nakliye bedelinin fahiş oranlarda artması sebebiyle kimi kentlerde yüzde 200’e varan oranlarda zamlandı.
Çimento maliyetlerinin artması nedeniyle müteahhitlerin, 9 Eylül tarihinden itibaren 24 Eylül’e kadar inşaatlarını durdurma kararı alması da emlak piyasasında hem alıcının hem satıcının zor günler yaşadığını gözler önüne serdi.
TÜİK tarafından açıklanan 2021 yılı Temmuz ayı inşaat maliyet endeksinde artış oranı yüzde 56.42 seviyesinde gerçekleşti. İşçilik endeksi de yıllık bazda yüzde 21,18 arttı. Konut üreticilerine göre malzeme kaynaklı artışlar, konut fiyatlarını bu yıl içinde yüzde 100 artıracağı tahmin edilmektedir.
Fiyatlar karamsarlığa itiyor
Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 9,59 olan bina inşaat maliyetinin 2021 Temmuz’unda yaklaşık 5 kat artışla yüzde 45,15’e yükselmesi vatandaşın hem ev alma ümidini yok etti; hem de ev kiralama konusunda karamsarlığa itti.
Özellikle üniversitelerde okuyan çocukları için kiralık ev arayan aileler konut artışlarından dolayı son derece mağdur oldu; çocukların tek başına eve çıkma düşüncesi adeta hayale dönüştü.
Endeksa. com’un Türkiye’nin 81 ilinde yaptığı araştırma, kira artışlarındaki çarpıcı verileri ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye genelinde Ağustos 2020-Ağustos 2021 arasında kiralar yüzde 55 arttı.
Özellikle ücretli çalışanların maaşları ile konut kiraları arasındaki makasın giderek açıldığı bir dönemde barınma sorununun gün be gün arttığı bugünlerde aileler adeta çocuklarının yaşadıkları il dışında üniversite kazanmalarına sevinemez oldu.
“Devlet denetlesin”
Fahiş fiyatlarda artan kiralık evlerin fiyatlarının ve satılık konut fiyatlarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini belirten emlakçılar, vatandaşın emlak konusundaki mağduriyetinin biran evvel giderilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Emlakçılar, artan fiyatlar nedeniyle kimsenin yerinden kımıldamak istemediğini, kiralık evlerin geçen seneye göre sayısının oldukça azaldığını, bunun da emlak sektöründe de durgunluk sebebi olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Mine Çelik / Ajans Bizim