Cari açık ve sanayi üretim rakamları açıklandı

Cari açık ve sanayi üretim rakamları açıklandı
Sanayi üretim endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 4.2 azaldı, yıllık bazda yüzde 8.7 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Sanayi Üretim Endeksi, Temmuz 2021” verilerini açıkladı.

Verilere göre, sanayi üretimi Temmuz’da aylık yüzde 4,2 azaldı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,5 arttı.

Sanayi üretimi yıllık bazda ise yüzde 8,7 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde Temmuz’da madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 artış gösterdi.

Cari açık Temmuz’da 683 milyon dolar oldu
Cari işlemler açığı, bu yılın Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 306 milyon dolar azalarak, 683 milyon dolara indi.

Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 27 milyar 832 milyon dolar oldu. Bu gelişmede, hizmetler dengesi kaleminin bir önceki yılın Temmuz ayına göre 2 milyar 653 milyon dolar artarak, 2 milyar 948 milyon dolar fazla vermesi etkili oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Ödemeler Dengesi Gelişmeleri – Temmuz 2021” verilerini yayımladı.

Buna göre, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 22 milyon dolar artarak, 2 milyar 984 milyon dolara yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın Temmuz ayında 1 milyar 924 milyon dolar fazla vermişken, bu ay 2 milyar 749 milyon dolar fazla verdi. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 2 milyar 118 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 306 milyon dolar artarak, 702 milyon dolar oldur. İkincil gelir dengesi kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 19 milyon dolar azalarak 55 milyon dolara geriledi.

Doğrudan yatırımlarda net giriş 1 milyar dolar
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise söz konusu ay 1 milyar 30 milyon dolar oldu.

Portföy yatırımları 1 milyar 933 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 93 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 439 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 499 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmişken, Genel Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 1 milyar 774 milyon dolar ve 195 milyon dolar net kullanım yaptı. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 467 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 217 milyon dolar ve Türk Lirası cinsinden 84 milyon dolar net artış olmak üzere, toplam 301 milyon dolar net artış gösterdi. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 43 milyon dolar ve 231 milyon dolar net kullanım, diğer sektörler ise 176 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.
Resmi rezervlerde bu ay 6 milyar 700 milyon dolar net artış gözlendi.

Perakende satış hacmi Temmuz’da yıllık yüzde 12,3, ciro ise yüzde 32,7 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Perakende Satış Endeksleri, Temmuz 2021” verilerini yayımladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,3 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5,2, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 18,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8,1 artış gösterdi.

Aylık artış binde 7
Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi Temmuz ayında, bir önceki aya göre ise binde 7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,6, otomotiv yakıtı satışları binde 4 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) binde 2 azaldı.

Perakende ciro yıllık yüzde 32,7 arttı
Cari fiyatlarla perakende ciro, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,7 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 24,9, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 37,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 31,4 yükseldi.

Perakende ciro Temmuz’da, bir önceki aya göre de yüzde 1,5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 2,1, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) binde 9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 2,5 artış gösterdi.

Toplam ciro endeksi Temmuz’da yıllık yüzde 45,1 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “Ciro Endeksleri, Temmuz 2021” verilerini yayımladı. Verilere göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, Temmuz ayında yıllık yüzde 45,1 arttı.
Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, Temmuz ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 54,9, inşaat ciro endeksi yüzde 26,5, ticaret ciro endeksi yüzde 33,8, hizmet ciro endeksi yüzde 77,2 artış gösterdi.

Toplam ciro aylık yüzde 1,9 azaldı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, Temmuz ayında aylık bazda ise yüzde 1,9 azaldı.

Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında, Temmuz’da aylık inşaat ciro endeksi yüzde 2,8, hizmet ciro endeksi yüzde 4,3 artarken, sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 1,8, ticaret ciro endeksi de yüzde 4,2 azalma gösterdi.
Kaynak: Kumru Tulgar / Ajans Bizim

 

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!