İtalya’da Amazon ve Apple’a toplam 200 milyon avro ceza

İtalya'da Amazon ve Apple'a toplam 200 milyon avro ceza

İtalyan Rekabet Kurumu, iki internet devinin AB rekabet yasalarını ihlal ettiğini düşünüyor.

Amazon ve Apple, İtalyan rekabet Kurumu tarafından bugün 200 milyon avro para cezasına çarptırıldı.

Kurum, iki internet devinin, bazı Apple ürünleri satıcılarının Amazon platformuna erişiminin engellediğini düşünüyor.

Rekabet Kurumu, Amazona bağlı şirketlere 68,7 milyon, Aplle’a bağlı şirketlere de 134,5 milyon avro para cezası kesti.

İtalyan kurumunun yaptığı soruşturma, “31 Ekim 2018’de imzalanan ve Apple ve Beats ürünlerinin resmi ve gayri resmi bayilerinin Amazon.it platformunu kullanmasını yasaklayan sözleşmenin bazı maddelerinin Avrupa Birliği yasalarını ihlal ettiğini” tespit etti.

İki grubun da itiraz ettiği bu yaptırımlar, Brüksel’in Gafa sektörünü daha iyi düzenlemeye çalıştığı bir döneme denk geldi.

Avrupa Parlamentosu, aynı gün, interneti daha iyi düzenlemek ve sektör devlerinin yetki suiistimallerine son vermek için dijital piyasalar hakkında Dijital Piyasalar Yasasını (DMA) kabul etti.

Amazon tarafından yapılan açıklamada, “Bu kararla derin bir görüş ayrılığı içindeyiz. Temyize gideceğiz” dendi ve cezanın “tahammül edilmez ve orantısız” olduğu savunuldu. Grup, “İş modelinin onların başarısına dayalı olduğu için” bayilerin hariç tutulmasından yarar sağladığını reddediyor.

Apple da “Yanlış bir şey yapmadığımıza inanıyoruz ve temyize başvuracağız” ifadesini kullandı.

İtalyan Rekabet Kurumu, AB Adalet Divanı içtihadının “rekabet kurallarıyla uyumlu olması için dağıtım sistemlerinin ayrımcı olmayan nitelikteki kriterlere dayanması ve tüm potansiyel satıcılara eşit olarak uygulanması gerektiğini” belirlediğini hatırlatıyor.

Kurum, Amazon ve Apple’ın bu kurala uymadığını düşünüyor. İtalya’da tüketici elektroniği ürünleri alımlarının yüzde 70’i Amazon üzerinden yapılıyor.

İtalyan Rekabet Kurumu, mayıs ayında da, hâkim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a 102 milyon avro para ceza vermişti.

Kaynak:ajansbizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!