Irak seçimlerinde katılım yüzde 25

Irak seçimlerinde katılım yüzde 25

Irak’taki erken  seçimlerine katılımın yüzde 25 kadar olduğu, düşük katılımın kurulacak yeni hükümetin meşruiyetine gölge düşüreceği belirtiliyor.

Irak’ta bugün yapılan erken milletvekili genel seçimlerine katılımın yüzde 25 kadar olduğu bildirildi.

Guardian gazetesi toplam katılımın yüzde 25 olduğunu yazdı, ancak kaynak belirtmedi. El Cezire ise iki seçim komisyonu yetkilisinin katılımın öğle saatlerinde yüzde 19 olduğunu söylediğini belirtti.

Seçimlere katılımın 2003’den bu yana yapılar seçimlerdeki en düşük katılım olduğu ise kesin gibi. 2018’deki son milletvekili seçimlerine katılım yüzde 44,5 idi.

Seçimlere düşük katılımın kurulacak yeni hükümetin meşruiyetine gölge düşüreceği belirtiliyor.

Eski hükümet ekonomi danışmanı Mazin el Aşaikir, düşük katılımın hükümetin meşruiyetini etkileyeceğini belirterek, “Belki de katılım yüzde 20 olacak. Sonuçlara salgı duymak zorundayız ama insanlar 18 yıldır sandığa gidiyor ama herhangi bir değişiklik göremiyorlar ve bıkmaya başladı” dedi.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi bölgesindeki Süleymaniye kentinde Kürdistan İslam Birliği’nin seçim gözlemcisi Şirvan Hama Ferac, “Halkın yüzde 75’i seçimleri boykot etti çünkü seçim sürecine güvenlerini yitirmişlerdi” dedi.

AB seçim gözlem heyeti başkanı Viola von Cramon ise düşük katılımın birçok anlamı olduğunu belirterek, “bu açık, siyasi bir işaret ve ancak bunun politikacılar ve Irak siyesi seçkinleri tarafından duyulmasını umut edebiliriz” dedi. Von Cramon seçim sırasında herhangi bir düzensizliğe tanık olmadıklarını da söyledi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!