HÜRJET Projesinde Detay Parça Üretimine Başlandı

HÜRJET Projesinde Detay Parça Üretimine Başlandı

Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET’in kritik tasarım inceleme toplantıları tamamlandı ve uçak tasarımları donduruldu. HÜRJET’in detay parçaları ve montaj setleri tezgahlarda yerini aldı. Montaj sürecinin Haziran 2021’de başlaması planlanıyor.

Proje kapsamında belirlenen konfigürasyondaki ilk güvenli uçuşun 2022 yılı sonunda gerçekleştirilmesi ve sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanmakta. Ayrıca TUSAŞ’ın hedefleri arasında jet eğitmeninin fırlatılması yer almaktadır.

“Parçaların yüzde 80’i yerli yan sanayide üretilecek”

2021 Ocak ayında başlayan detaylı teknik resim yayınlama faaliyetlerine Kritik Tasarım Aşaması tamamlandıktan sonra hız verilmiştir. Faaliyetlerin Mayıs 2021’de tamamlanması hedefleniyor. Teknik resimleri yayınlanan parçalar, TUSAŞ Ar-Ge ve Prototip Genel Müdür Yardımcısı tarafından öncelikle yan sanayide üretilmeye başlandı. Bu kapsamda üretilecek parçaların yüzde 80’inin yerli yardımcı sanayi firmaları tarafından, yüzde 20’sinin TUSAŞ tarafından üretilmesi planlanıyor.

Yaklaşık 500 TUSAŞ personelinin çalıştığı projenin ekip tasarım faaliyetlerinin tamamlanma oranı yaklaşık yüzde 66’ya ulaştı ve üretime başlandı. İlk montaj aleti kurulumunun devam ettiği belirtildi. Bileşen seviyesi montajının Ağustos 2021’de başlaması ve Mart 2022’de tamamlanması planlanıyor. Ardından, Nihai Montaj Hattı ve Yer / Uçuş Test faaliyetlerinin TUSAŞ Uçak Genel Müdür Yardımcısı tarafından yapılması planlanıyor.

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı

HÜRJET, maksimum Mach 1.2 hız ve maksimum 45.000 ft irtifada çalışacak şekilde tasarlanacak ve en son teknoloji görev ve uçuş sistemlerini barındıracak. HÜRJET’in 2721 kg faydalı yük kapasiteli Hafif Taarruz Uçağı modeli, ülkemizle birlikte dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerinde hafif saldırı, yakın hava desteği, sınır güvenliği, terörle mücadele gibi görevlerde kullanılmak üzere silahlandırılacaktır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!