Yapay Zeka mı İnsan Zekası mı Kazanacak?

Yapay Zeka mı İnsan Zekası mı Kazanacak?

Bilişsel önyargıların bizi mantıksız kararlar almaya nasıl yönelttiğini araştırmasıyla ünlü Nobel ödüllü Daniel Kahneman, insanların yapay zekaya karşı hiçbir şansı olmadığını ileri sürdü. 87 yaşındaki İsrail doğumlu psikolog, yapay zekanın büyük bir yıkıma yol açacağına inandığını, çünkü teknolojinin insanların alışması için çok hızlı geliştiğini söyledi. İnsan yargısını güçlendirmek için yapay zekayı kullanmanın tehlikeleri hakkında ne hissettiğini sordu, bunun çok büyük sonuçları olacağını ve bu değişimin bir kısmının halihazırda gerçekleşmekte olduğunu söyledi. Bu değişime nasıl uyum sağlayacakları “büyüleyici bir sorun” diye ekledi.

Kahneman, 2002 yılında American Vernon L. Smith ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü. İlk kitabı “Düşünmek, Hızlı ve Yavaş” dünya çapında en çok satanlardandı ve burada insan hatası ve önyargısı hakkındaki devrim niteliğindeki fikirlerini ortaya koydu.

Nobel ödülü sahibi ayrıca bazı tıbbi uzmanlık alanlarının yapay zekanın yerini alma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Yapay zekanın bir organizasyonun veya kurumun liderliğinden daha iyi bir yargıya sahip olduğunu gösterebildiği zaman bunun korkutucu bir senaryo olacağını da sözlerine ekledi.

Human-AI Collaborations: When Does AI Outsmart Humans?

Kahneman, The Guardian ile röportaj sırasında “Bazı tıbbi uzmanlık alanları kesinlikle teşhis açısından değiştirilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ve liderlik hakkında konuşurken oldukça korkutucu senaryolar var. Çok daha iyi iş yargılarına sahip bir yapay zekaya sahip olabileceğiniz açıkça doğru olduğunda, diyelim ki bu insan liderliğine ne yapacak?” dedi.

Yapay zeka konusunda insan yargısını artırmak için, “büyük bir bozulma” olacağını söyleyen Kahneman, çünkü teknoloji “katlanarak gelişirken”, “insanlar doğrusaldır ve uyarlamayı zor bir görev haline getirir diye ekledi.  Kahneman “Bu nedenle, insanlar başa çıkmada deneyimlidir. Az ya da çok doğrusal bir dünya ile ve üstel fenomenleri idare edecek donanıma sahip değiller. Üstel fenomenleri kavramamız neredeyse imkansız. Ve açıkça yapay zeka (AI), insan zekasına karşı kazanacak.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!