Hem opera hem bale Süreyya Operası’nda

G.F.Händel'in “Apollo e Dafne” (Apollo ve Dafne) adlı kantatı, Türkiye'de ilk kez 2017-2018 Sanat Sezonu’nda İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde İstanbul Barok ile işbirliği ve Doğan Çelik’in rejisi ile sahnelenerek “sahne kantatı” olarak seyircisiyle buluşuyor.

Konusu: Zalim ejderha Python'u öldürerek Yunanistan'ı zorbalıktan kurtaran Apollo, kendini beğenmiş bir tavır içindedir: "Cupid'in okçuluğu bile benim ok ve yayım ile boy ölçüşemez", diye böbürlenir. Ancak bu kibirli hali, güzeller güzeli Dafne'yi görünce değişir. Apollo, Dafne'yi görür görmez ona aşık olur ve onun kalbini kazanmak için tüm etkileyici özelliklerini ortaya koyar. Şüpheci bir yapıya sahip olan Dafne, onurunu kaybetmektense ölmeyi tercih edeceğini söyleyerek Apollo'yu geri çevirir. Apollo, bunun üzerine, aşkına karşılık vermesi için Dafne'yi fiziksel ve ruhsal olarak daha da zorlamaya başlar. Çaresiz kalan Dafne onun bu baskısından kurtulmak için kendisini bir defne ağacına dönüştürür. Apollo sevdiğini kaybetmenin acısıyla gözyaşlarına boğulur ve bu gözyaşları ile defne ağacının yeşil yapraklarını sulayacağını belirtir. Ağacın görkemli dalları, ileride büyük kahramanların başına taç olacaktır.         

Müzik Sorumlusu:               Turan MANAFZADE
Sahneye Koyan:                  Doğan ÇELİK
Dekor Tasarımı:                   Efter TUNÇ
Kostüm Tasarımı:                Gazal ERTEN
Işık :                                    Taner AYDIN
 
Apollo:                                 Cengiz ARSLAN, Utku BAYBURT
Dafne:                                  Ayşe Sinem EKŞİOĞLU, Pınar KOÇ
 
 
 
 
Dünya repertuvarına giren ilk ve tek Türk balesi "JUDITH’’ 45 yıl sonra tekrardan İstanbul'da
 
İstanbul Devlet Opera ve Balesi sezonun son bale prömiyerini Çetin Işıközü’ nün müziği üzerine Deniz Özaydın’ın koreografisi, JUDITH Balesi ile yapıyor.

Eseri ilk kez, ünlü İngiliz koreograf Alfred Rodrigues "İşte bu müzik tam benim aradığım müzik!" diyerek librettosunu yazmış ve 1969 yılında dönemin Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Aydın Gün tarafından davet edilerek Ankara Balesi’n de sahneye koymuştur.

JUDITH balesi 1976'da Cape Town'da oynanmış ve beğenilmesi üzerine, 1978'de tekrar edilmiştir. Japonya’ nın başkenti Tokyo’ da da sergilenen eser, 1979 yılında Almanya'da, Giessen Operası'nda, Ferenc Suba'nın koreografisi ile de sahnelenmiştir. Eseri ayrıca Fransız Koreograf Rene Pegliasco, Gürcü Koreograflar Nugzar Magalashvili ve Media Magalashvili'de yorumlamışlardır.
 
 İstanbul Devlet Opera ve Balesi ise JUDITH'i, genç koreograf Deniz Özaydın’ın günümüz modern anlayışıyla 45 yıl sonra yeniden sanat severler ile buluşturuyor.
 
Konusu: Kuşatılmış  Bethulia şehrinin surları dışında, genç fatih Holofernes ve askerleri, şehrin muhtemel düşüşünü kutlamaya başlamışlardır. Şehir halkı, kentlerini yağma edilmekten kurtarmak üzere, Holofernes’ in aklını çelmek için genç dul Judith’ i seçmiştir. Judith, Holofernes’in tarafında olduğuna onu ikna eder ve genç fatihin güvenini kazanır. Bir yandan da Holofernes’e aşık olmuştur. Ulusu için görevini yerine getirmek ile Holofernes’e hissettikleri arasında kararsız kalır. O sırada Judith’in yardımcısı Abra devreye girer ve ona ısrarla görevini hatırlatır. Holofernes’ e sarılmış olan Judith , Abra’ nın da yardımıyla, aşkının başını keser. Kumandansız kalan Holofernes’ in askerleri, halk tarafından kenti terk etmeye zorlanır.  Şehir halkı zaferi kutlarken, Judith sevdiği adamın yasını tutmaktadır. 
 
Müzik:                      Çetin IŞIKÖZLÜ
Koreografi:               Deniz ÖZAYDIN
Orkestra Şefi:           Zdravko LAZAROV
Dekor Tasarımı:       Efter TUNÇ
Kostüm Tasarımı:    Gazal ERTEN
Işık:                          Taner AYDIN
 
Judith: Berfu ELMAS, Büşra AY, Gizem ATİK TUNCAY
 
Holofernes: 
Batur BÜKLÜ, Alican GÜÇOĞLU
 
Abra: Melike KOPER, Maia ITO dönüşümlü olarak ve Devlet Opera ve Balesi sanatçıları dans edecekler.
 
Temsil Tarihleri:      

30 Mayıs 2018  Çarşamba  20:00  Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi  – Türkiye Prömiyeri
01 Haziran 2018 Cuma  20:00  Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi 
02 Haziran 2018 Cumartesi 16:00 Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!