Bosna Hersek Gezi Rehberi & Gezilecek Yerler

Sırplar, Boşnaklar ve Hersek olarak 3 etnik gruba ayrılmış olan ülke, aynı zamanda kuzeyi Bosnak, Güneyi ise Hersek olarak da ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde pek çok duvarındaki mermi izlerinin dahi durması, ülkenin savaş etkisinden hala kurtulamadığını ve gelecek nesillere de etkisi olduğu söylemler arasındadır.

Bosna Hersek’e Ne Zaman Gidilir?

Ülkede yazları aşırı sıcak, kışlar ise iç titretecek kadar soğuktur. Merakına karşın, ilkbahar veya sonbahar dönemleri en ideal olanıdır. Bosna Hersek’e direk uçuş imkanı bulunduğundan ötürü havayolu ile seyahat edebilir, şehirlerini gezmek istediğinizde ise tren yolculuğu ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Türk Cumhuriyeti vatandaşları iki ülke arasındaki anlaşmaya bağlı olarak 60 güne kadar vizeden muaf tutulduğundan ötürü sıkıntısız seyahat etme hakkına sahiptir. Dolayısıyla Osmanlı devletine ait izleri halen taşıyan ülkeyi ziyaret etmek isterseniz, gezilecek yerler hakkında sizlere fikir vermek isteriz.

Bosna Hersek’e ayrıca Balkan turları ile gitmek mümkündür. Uygun fiyatlı Balkan turu fırsatları ile Bosna Hersek’e gidip şehrin her yerini uzman rehberlerle birlikte gezip bilgi alabilirsiniz.

Baş Çarşı

Osmanlı Çarşısı olarak anılan ve 15.yüzyılda inşa edildiği bilinen yerde çok sayıda Osmanlı’ya ait eseler yer almaktadır. 1080 dükkana ev sahipliği yapan Başçarşı’da aradığınız her şeyi bulmanız mümkün olacaktır. Gerek ülkenin yöresel objeleri gerekse hediyelik pek çok ürünün sergilendiği alanı gezmek emin olunuz ki, keyif verici olacaktır. Ayrıca Başçarşı girişinde konumlanan Sebil, ahşap ile taştan inşa edilmiş olup, muhteşem bir Osmanlı eseri olduğu gibi şehrin simge yapılarından da biridir.

Umut Tüneli

Savaş döneminde mühimmat, gıda ve ilaç sıkıntısının tedarik edilişinde önemli bir rol alan bu tünel, Bosna ile Saraybosna arasında bağlantının kurulmasına aracı olmuştur. Hasta ve yararlılar vagonlar ile tünelden transfer edilmiş ve kısacası şehir Umut Tüneli sayesinde ayakta kalmıştır. Dolayısıyla günümüzde fotoğraflar, askeri teçhizatlar, mermi izleri ve pek çok belgenin sergilendiği müze haline çevrilen tünel, kesinlikle herkesin ziyaret etmesi gereken bir yerdir.

Hünkar Camii

15.yüzyılda inşa edilerek İkinci Dünya Savaşı ile Saraybosna savaşlarında ciddi boyutta zarar gören yapı, zaman içinde gerekli restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar taşınmıştır. Fatih Sultan Mehmet’e hediye edilen camii, bugün Fatih Sultan Mehmet Camii olarak da anılmakta ve kesinlikle görülmeye değerdir.

Latin Köprüsü

1541 senesinde inşa edilen Latin Köprüsü, 1791 senesinde yaşanan sel felaketi ardından epeyce zarar gördüğünden ötürü yenilenmiş ve sonradan yalnızca yayaların geçtiği alan eklenmiştir. Şehrin sembollerinden biri olan yapının Osmanlı eserlerinden biri olması, ziyaretçi sayısını artırmaktadır.

Gazi Hüsrev Bey Camii

1530 senesinde inşa edilen yapı, şehrin en önemli mimarilerinden biridir. Caminin bahçesinde Gazi Hüsrev Bey Türbesi, muvakkithane, şadırvan, abdesthane, mektep, saat kulesi, ezan taşı ve medrese gibi eserleri görebilirsiniz. Bosna Savaşı sırasında Sırpların hedefi haline gelen camii zarar gördüğünden ötürü yenilenmiş ve bugün ziyaretçilerine kapılarını sonuna kadar açmıştır.
Belirttiğimiz gezi noktalarıyla birlikte Milli Kütüphane, Bosna-Hersek Ulusal Müzesi, Saraybosna Müzesi, Morica Han, Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna Katedrali gibi pek çok tarihi yapının ülkede var olduğunun altını çizerek, gezip görülmeye değecek niteliği taşıdıklarını söyleyebiliriz.
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!