Hablemitoğlu davası sanığı Bozkır firar etti

featured

Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin soruşturma kapsamında MİT tarafından Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen ve açılan dava sırasında tahliye edilen Eski Özel Kuvvetçi Nuri Gökhan Bozkır, Şanlıurfa’da yargılandığı soğan tırları davasından hüküm giyince firar etti.

T24’ten Asuman Aranca’nın haberine göre Hablemitoğlu davasına bakan Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi de ayda 1 imza ve il dışına çıkmama şeklindeki adli kontrol kararını ihlal ettiği gerekçesiyle Bozkır hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

HÜKÜM GİYDİ, KAÇTI

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin soruşturma sürerken MİT operasyonuyla Ukrayna’dan getirilen Bozkır, 19 Mayıs tarihinde bu davanın diğer tutuklu sanıklarıyla birlikte tahliye edilmişti. Tahliye kararından bir hafta sonra Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kamuoyunda soğan tırları davası olarak bilinen davayı karara bağlamış ve Bozkır’ı 21 yıl 9 ay hapse mahkum etmişti. Bozkır hakkında hükümle birlikte tutuklama kararı çıkmıştı. Ancak Bozkır’ın hakkındaki tutuklama kararının ardından kayıplara karıştığı ortaya çıktı.

MAHKEMEDEN YAKALAMA KARARI

Hablemitoğlu davasında “ayda bir en yakın karakola imza vermek ve ikametinin bulunduğu ili terk etmemek” şartıyla serbest bırakılan Bozkır, adli kontrol şartını da ihlal etti. Davaya bakan Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi de bugün Bozkır hakkında adli kontrol hükümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

NURİ GÖKHAN BOZKIR KİMDİR?

Nuri Gökhan Bozkır, 1996 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Uzun yıllar Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda tim komutanı olarak görev yaptı.

Babası da asker olan Bozkır’ın adı kamuoyu tarafından ilk kez 2005 yılındaki ‘sauna çetesi davasıyla’ duyuldu. Daha sonra yüzbaşı rütbesiyle görev yaptığı TSK’den sauna çetesi bağlantısı gerekçesiyle atıldı.

Ordudan atılınca ticarete girişen Bozkır, Kırgızistan’da bulunan uluslararası düzeyde silah, patlayıcı ve bomba satışı yapan DNS şirketinin sahibi oldu. 2015 yılında Urfa Akçakale’de soğan kamuflajıyla bomba yapımında kullanılan infilaklı fitil taşıyan bir tır ele geçirildi. Olayla ilgili Bozkır’ın adı basında “IŞİD’e tonlarca bombayı saunacı yüzbaşı vermiş” sözleriyle tekrar duyuldu. Hakkındaki soruşturmalar devam ederken, Nuri Gökhan Bozkır 2015 yılında sırra kadem bastı.

Nuri Gökhan Bozkır Hablemitoğlu Davasında Neden Yargılandı?

Yıllarca suikaste dair yol alınamadı. Kimin niçin Hablemitoğlu’nu öldürdüğü teori boyutunu aşamadı. Suikastle ilgili 15 Temmuz darbe girişiminden sonra dikkat çekecek gelişmeler oldu. Gazeteci Zihni Çakır, 15 Temmuz çatı davasında tanık oldu.

Çakır ifadesinde Hablemitoğlu suikastı failinin halen kamuda görevli olan biri olduğunu, cinayette kullandığı silahı Mogan Gölü’ne attığını öne sürdü. Fakat Çakır’ın cinayeti işlediğini söylediği kişinin, cinayetin işlendiği tarihte yurt dışında olması gerekçesiyle, ailenin şikâyeti reddedildi.

Hablemitoğlu ailesinin avukatı Ersan Barkın, savcılığa başvurarak gazeteci Çakır’ın ifadesinin alınmasını talep etti. Çakır, ifadesinde kendisine bu ismi veren kişinin Nuri Gökhan Bozkır olduğunu söyledi. Nuri Gökan Bozkır ismiyle Hablemitoğlu dosyasının seyri değişti, Bozkır dosyanın şüphelisi oldu.

NECİP HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Necip Hablemitoğlu 1954 doğumlu tarihçi yazardır.

Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları bulunmaktadır.

Ankara Üniversitesi’nde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli, Kanije ve Uyvar adında iki kız çocuğun babası idi.

Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Öldürüldüğü için tamamlayamadığı Köstebek isimli araştırma kitabında Gülen hareketinin örgütlenmesini yazmıştı. Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır.

HABLEMİTOĞLU SUİKASTI DAVASI

8 Aralık 2002’de evinin önünde Necip Hablemitoğlu’nu başından vuran katilin, 15 santimetre mesafeden ateş açtığı belirlendi. Olay yerinde bulunan iki boş kovandan birinin ABD yapımı Ruger, diğerinin ise Alman yapımı Geco marka silahlara ait olduğu tespit edildi. Etkileri nedeniyle bu mermilerin o tarihte Türkiye’de satışı yasaktı. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen faili meçhul kalan Hablemitoğlu dosyası, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yeniden raftan indirildi. Dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen’in yürüttüğü soruşturmada, Hablemitoğlu suikastına ilişkin detaylar yeniden incelendi, ulaşılan bilgiler, cinayetin FETÖ tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini ortaya koydu. Örgüt mensubu bir polisin, “Necip Hablemitoğlu cinayeti ile alakalı 18 Aralık 2002’den sonrası ve 6 aylık CDR verilerini şirketlerden istemişler. Onlar da ne var ne yok vermiş. İlgili tarihle alakalı” şeklindeki yazışması, zaman aşımına üç yıl kalan dosyaya delil olarak konuldu. Böylece darbe girişiminden bir gün önce kabul edilen ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince 8 Haziran 2018’de karara bağlanan FETÖ çatı davasının iddianamesinde, Hablemitoğlu’nun örgüt tarafından öldürüldüğüne işaret edildi.

Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturmasında Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilip dava sırasında tahliye edilen Eski Özel Kuvvetçi Nuri Gökhan Bozkır’ın firar etmesine Şengül Hablemitoğlu’ndan tepki geldi.

Hablemitoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Bu ülkeye de adalet gelmez. İnanan varsa buyursun inansın, benim ne güvenim ne de inancım var…” dedi.

Şengül Hablemitoğlu, Bozkır’ın firarına ilişkin yaptığı paylaşımda şu sözlere yer verdi:

Allahın cezaları kırmızı bültenle arayıp istediniz, operasyon da yaptınız. Artık ne yaptınızsa? Bize duruşmalar boyu ne izlettiniz siz, biz anlamadık. Edebimizle katıldık, size bizim gücümüz yetmez. Bizim kaybımız geri gelmez. Ancak bu ülkeye de adalet gelmez. İnanan varsa buyursun inansın, benim ne güvenim ne de inancım var…

ŞENGÜL HABLEMİTOĞLU KİMDİR?

Şengül Hablemitoğlu, 25 Eylül 1965 yılında Ankara’da dünyaya geldi. 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Aile ve Tüketici Bilimleri Anabilim Dalında 1989 yılında yüksek lisansını, 1996 yılında doktorasını tamamladı.

Türkiye Bilimler Akademisi Sosyal Bilimlerde Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma Bursu ile 1997 yılında gittiği ABD’de Purdue Üniversitesi Kadın Çalışmaları Programı’nda misafir öğretim üyesi olarak araştırmalar yaptı. 1998 yılında Üniversite Doçenti ve 2005 yılında Profesör oldu, bu dönemde Ankara Üniversitesi’nde çeşitli yönetim görevlerinde bulundu.

Hablemitoğlu, 2 çocuk annesidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!