Gürcistan’daki seçimi iktidar partisi kazandı

Gürcistan'daki seçimi iktidar partisi kazandı

Gürcistan iktidar partisi belediye seçimlerini kazandı ancak muhalefet yolsuzluk yapıldığını  iddia ediyor.

Gürcistan’ın iktidar partisi, ana muhalefet partisinin kurucusu ve eski cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili’nin tutuklanmasından bir gün sonra yapılan belediye seçimlerini kazandı.

Gürcistan Seçim İdaresi tarafından bugün açıklanan oyların yüzde 99,97’sini sayan sonuçlara göre, iktidardaki Gürcü Rüyası partisi oyların yüzde 46,7’sini alırken, Saakaşvili’nin kurduğu Birleşik Ulusal Hareket (BUH) oyların yüzde 30,7’sini aldı.

Ancak, muhalefet partileri, yaygın usulsüzlüklerin, Saakaşvili’nin sürgünden döndükten sonra tutuklanmasının ardından gergin bir atmosferde yapılan seçimlerin güvenilirliğini baltaladığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabichvili ise  Rus TASS Ajansı’na verdiği demeçte, ”Seçimler sakin, adil, güvenli ve rekabetçi bir ortamda gerçekleşti. Bugün demokrasi ve istikrar yolunda bir adım daha atılmış olması çok önemli” dedi.

Başkent Tiflis de dahil olmak üzere bir dizi büyük şehirde, Gürcistan Rüyası’ndan belediye başkan adayları ile ülkenin ana muhalefet gücü olan BUH arasında ikinci tur seçimlerin 30 Ekim’de yapılması gerekecek.

Dün yapılan yerel seçimler, ülkedeki büyüyen siyasi kriz nedeniyle özel bir önem taşıyordu. Çalkantılı bir siyaset geçmişine sahip yaklaşık 3,9 milyon nüfuslu bir ülke olan Gürcistan, geçen yıl tartışmalı bir seçimden bu yana ana muhalefet partisinin parlamentoyu boykot etmesine neden olan siyasi bir açmazdan muzdarip.

Avrupa Birliği,  BUH ile Gürcü Rüyası arasında bir anlaşmaya aracılık etti. İktidar partisi bu yerel seçimlerden yüzde 43’ten daha az oy alırsa erken seçim çağrısında bulundu. Gürcistan Rüyası sonunda bu anlaşmadan çekildi, ancak bugünkü seçim sonuçlarına göre bu şartı aşmayı başardılar.

İktidar partisi yaptığı açıklamada, yakından izlenen seçimlerin “en yüksek demokratik standartlarda yapıldığını” belirtti.

Saakaşvili açlık grevinde

53 yaşındaki Saakaşvili, seçimler öncesinde, reformları yöneten bir devlet kurumunun başkanlığını yaptığı Ukrayna’dan Cuma günü gizlice Gürcistan’a döndü ve görevi kötüye kullanma iddiasıyla hızla tutuklandı.

Gösterişli Batı yanlısı reformcu ve 2004-2013 cumhurbaşkanı, herhangi bir görevi kötüye kullanmadığını inkar etti, gıyaben altı yıl hapis cezasını siyasi güdümlü olarak kınadı ve tutuklanmasının ardından açlık grevine başladı.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!