Cezayir’den Fransa Askeri Uçaklarına Hava Sahası Yasağı

Cezayir'den Fransa Askeri Uçaklarına Hava Sahası Yasağı

Cezayir, Fransa askeri uçaklarına hava sahasını yasakladı.

Cezayir, Fransa Büyükelçisini geri çağırmasının ardından Fransız askeri uçaklarına hava sahasını yasakladı.

Fransa ordu sözcüsü Albay Pascal Ianni, yaptığı açıklamada, ”Bu sabah iki uçak için uçuş planlarını sunduğumuzda, Cezayirlilerin Fransız askeri uçakları tarafından kendi toprakları üzerindeki uçuşları durdurduğunu öğrendik” dedi.

Sözcü, kararın Sahel’de yürütülen “operasyonları  veya istihbarat görevlerini etkilemediğini” söyledi.

Fransa’nın jetleri, askerlerinin Barkhane operasyonunun bir parçası olarak cihatçı isyancılarla savaşmaya yardım ettiği batı Afrika’nın Sahel bölgesine ulaşmak için düzenli olarak Cezayir toprakları üzerinde uçuyor.

Ceayir’in bu kararı, Fransa lideri  Emmanuel Macron’un açıklamaları ve Paris’in vize kararı üzerine artan diplomatik gerilimin ardından verildi.

Cezayir, Fransa’ya tepki olarak Paris Büyükelçisini istişareler için geri çağırmıştı.

Fransız ve Cezayir basınında çıkan haberlere göre Macron , Cezayir’in Fransa’ya karşı bağımsızlık savaşında yer alan önemli isimlerin soyundan gelenlerle yaptığı görüşmede, bu ülkenin 1962’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Cezayir’in “kiralık bir hafıza” üzerine inşa edildiğini ve “siyasi-askeri bir sistem” tarafından idare edildiğini iddia etmişti.

Ayrıca geçen hafta Fransa, Cezayir, Fas ve Tunus vatandaşlarına verdiği vize sayısını önemli ölçüde azaltacağını açıklamış, Cezayir de tepki göstermişti. Fransa, kararın eski sömürgelerin Fransa’daki yasadışı göçmenlerin geri gönderilmesine izin vermek için yeterince çaba göstermemesi nedeniyle gerekli olduğunu bildirmişti.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!