İktidara malum grubun ile birlikte yasal düzenlemelerde yapılan değişikliklerle bir nevi korku ortamı sağlandı. Öylesine ki, gizli hafiyecilik sistemi yasalar kapsamında kuruldu.
Nasıl mı, bakın;
Öncelikle başbakana doğrudan bağlı olan telekomünikasyon iletişim daire başkanlığını kuruldu. Üçlü kararname ya da bakanlar kurulu kararnamesiyle değil doğrudan kendi atadığı kişi başkan. Denetlenmesi de diğer devlet kuruluşları statüsünde değil. Ya yine başbakanın belirlediği kişilerce denetlenebiliyor.
Peki bu kuruluş ne yapıyor? Yasalarla dinleme yetkisi verilmiş Genelkurmay, MİT Jandarma ve Emniyeti de dinleme yetkisine sahip.
Şimdi dinleme de bu olağandışı yapılanma varken yine gizli tanık yasası çıkarıldı.
Başka Gizli Soruşturmacı kavramını yeni çıkarılan CMUK hükmü haline getirdi.
Gündemde olan İhbarcı subay gizli soruşturmacı mı sorusunu herkes soruyor. ?
Umraniye savcılarına ihbar mektuplarını gönderen ve TSK’da görevli bir subay olduğu belirtilen meçhul kişi, gizli soruşturmacı olarak mı görevlendirilen kişi midir?
‘Bu yol ABD’de var’
İhbar mektubunu gönderen kişi subaysa, TSK içinde illegal bir yapılanma olduğunu ifade ediyorsa ve suça karışmamışsa, Cumhuriyet savcıları ile görüşüp gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir. Bu yol, yasalarımızda örgütsel suçlarla ilgili meşru bir yol olarak öngörülmüştür. Bu yollar Amerika’da, Avrupa ülkelerinde de var. Bu kişi suç işlememek kaydıyla gizli soruşturmacı olarak görev yapabilir.
İhbar mektupları cumhuriyet savcısı için hakikatin araştırılması açısından bir vaka. İhbarcı kişi bu konuda savcılığa yardımcı olmakta kararlıysa, savcılık tarafından 139. madde işletilebilir mi?
Gizli soruşturmacı nedir?
Gizli soruşturmacı görevlendirilmesini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 139. maddesi şöyle:
– Soruşturma konusu suçun işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi halinde hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısı kararı ile kamu görevlileri gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilir.
– Soruşturmacının kimliği değiştirilebilir. Bu kimlikle hukuki işlemler yapılabilir. Kimliğin oluşturulması ve devamı için zorunlu olması durumunda gerekli belgeler hazırlana-bilir, değiştirilebilir ve kullanılabilir.
– Soruşturmacı görevlendirilmesine ilişkin karar ve diğer belgeler ilgili cumhuriyet başsavcılığında muhafaza edilir. Soruşturmacının kimliği, görevin sona ermesinden sonra da gizli tutulur.
– Soruşturmacı, faaliyetlerini izlemekle görevlendirildiği örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve bu örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili delilleri toplamakla yükümlüdür.
– Soruşturmacı, görevini yerine getirirken suç işleyemez ve görevlendirildiği örgütün işlemekte olduğu suçlardan sorumlu tutulamaz.
– Soruşturmacı görevlendirilmesi suretiyle elde edilen kişisel bilgiler, görevlendirildiği ceza soruşturması ve kovuşturması dışında kullanılamaz.
CMUK 139 md. 7 fıkrasına göre;
Ajan provokatör
– Kişiliği değiştirilir
– grup içine karışır
– bilgi aktarır
– içine girdiği grup suç işlese dahi o suçlanmaz, sorumluluğu yoktur. Kendisi ayrıca suç işlerse sorumlu olur
TCK ya göre gizli soruşturmacının olacağı örgüt, silahlı olacak. Herhangi bir kamu kurum ve kuruluş içi olmaz. Kanuna göre bir kamu kuruluşuna yerleştirilemez. Bu madde kamu kuruluşlarıyla ilgili değil. Zaten devletin kendi kontrolün olan mekanizması var.
Şimdi Türkiye’de yaşanan olayları nasıl yorumlamalıyız sizce?
Günün Sözü: Şüphe duyduğun kişiden uzak dur, beklenmedik zararını görebilirsin.