Evlenme Yaşı Yükseldi!

featured

2001-2021 arasını kapsayan yıllara göre ortalama ilk evlenme yaşı incelendiğinde, her iki cinsiyette de ilk evlenme yaşının arttığı görüldü. Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28, 2 iken kadınlarda 25, 6 oldu.Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2, 6 yaş olarak gerçekleşti.

Kaynak: TÜİK

Türkiye’de Evlenme Yaşının Yükselmesinin Sebepleri Nelerdir?

Türkiye’de evlenme yaşının yükselmesi, çeşitli faktörlere bağlı olarak gerçekleşebilir.

  1. İş Gücüne Katılım: Kadınların iş gücüne daha fazla katılımı, evliliği geciktirebilir. Kariyer yapma isteği, evlilik önceliklerini etkileyebilir.
  2. Ekonomik Faktörler: İnsanlar, daha istikrarlı bir mali duruma sahip olduklarında evliliği düşünebilirler. Ekonomik belirsizlik veya mali sıkıntılar, evlenme yaşını yükseltebilir.
  3. Toplumsal Normlar: Toplumun evlenme yaşına ilişkin beklentileri ve normları, insanların evlilik kararını etkileyebilir. Eski normlara göre değil, daha sonraki yaşlarda evlenmek daha kabul edilebilir hale gelebilir.
  4. Kişisel Gelişim ve Deneyim:İnsanlar, kendilerini tanıma, dünyayı gezip görmek veya farklı deneyimler yaşama isteği nedeniyle evliliği geciktirebilirler.
  5. İletişim Teknolojileri: İnternet ve sosyal medya gibi iletişim teknolojileri, insanların daha geniş bir potansiyel eş havuzuna erişmelerini sağlar. Bu da daha uzun süreli ilişkilerin kurulmasını gerektirebilir.
  6. Aile Baskısı:Ailelerin artık evlenme yaşına yönelik baskısı eskisi kadar güçlü olmayabilir. Bireyler, kendi istekleri doğrultusunda evlilik kararı alabilirler.

Bu nedenlerin her biri, evlenme yaşının yükselmesine katkıda bulunabilir. Ancak her toplumda ve bireyde farklı ağırlıklarda görülebilirler.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!