Ermenistan’la yapılacak ilk toplantının adresi belli oldu

Ermenistan'la yapılacak ilk toplantının adresi belli oldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ‘Edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan’ın bu yönde bir arzusu var, Moskova’da gerçekleşecek’ dedi.

Yıl sonu değerlendirmelerinde bulunan Bakan Çavuşoğlu “Bu yıl birçok sorunlu dosyada normalleşeme adına adımlar attık. BAE, Suudi Arabistan Bahreyn ve Mısır ile temaslarımızı hepiniz biliyorsunuz. Bu temaslar bölgesel yumuşamaya da katkı sağladı” ifadelerini kullandı.

İsrail’deki yeni hükümet sonrası temasların başladığını belirten Çavuşoğlu, “Filistin konusundaki öncü konumumuzu sürdürüyoruz” dedi.

Ermenistan ve Türkiye’nin özel temsilcileri arasındaki görüşmeleri hatırlatan Bakan  Çavuşoğlu, “Edindiğimiz izlenime göre ilk toplantı, Ermenistan’ın bu yönde bir arzusu var, Moskova’da gerçekleşecek” şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, “Fransa ile ilişiklerde gerginliği diplomasi yolu ile azaltmaya başladık” dedi.

Afganistan’daki gelişmelere de değinen Çavuşoğlu, “Afganistan’daki insani krizin önlenmesi ve istikrar bugün herkes için hayati önemli aksi takdirde yeni bir terör ve göç dalgası hepimizi etkileyecek” dedi. ‘Taliban yönetimi farklı ülkelerden teklifler alacağını söyledi, bu da doğal. Biz de Katar ile birlikte havalimanının işletilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Ekiplerimiz kabile gitti, teklifleriniz verildi. Bu süreçte farklı ülkelerin de teklif vermesi doğal. BAE ile Katar ile olduğu gibi bu konuda oturup da bir görüşmemiz olmadı. Anlaşma sağlanırsa havaalanı işletilebilir, başka bir ülke ile de anlaşılırsa o da onların bileceği bir konu ‘şu anda F-35’lerin alımı konusunda bir sıkıntı var. F-35 konusunda kongredeki durum, kongrenin de ikna edilmesi gerekiyor’ diyen Çavuşoğlu, ‘Bazı konularda olumlu adımlar atarsak kongre de ılımlı olur. F-35 alınmayacağına göre verdiğimiz paranın geri ödenmesi gerekiyor ya da yerine başka bir şey alınması gerekiyor” dedi.

Mısır ile diyaloğun devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, “İki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi konusunda şartlar oluşursa görüşebiliriz” ifadelerini ulandı.

Çavuşoğlu, “Doğu Akdeniz’deki çıkarlarımızı dikkatli bir şekilde koruduk. Kıbrıs’ta egemen eşitlik konusunda iki devletli çözümü uluslararası gündeme soktuk. Yunanistan ve Rum kesimi yedi kez haklarımızı ihlal etmeye çalıştı, hepsini engelledik” dedi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!