Elon Musk, milyarderlere vergi tasarısına karşı çıkıyor

Elon Musk, milyarderlere vergi tasarısına karşı çıkıyor

Elon Musk, Demokratların hazırladığı tasarı yasalaşırsa beş yılda toplam 50 milyar dolar ek vergi ödeyecek.

Amerikalı milyarder iş adamı Elon Musk, kabul edilmesi halinde kendisine 50 milyar dolara mal olacağı hesaplanan milyarderlere ek vergi konulması teklifini bir kez daha eleştirdi.

Musk, bu 50 milyar doların kendi firması SpaceX tarafından yapılacak füzeler aracılığıyla Mars gezegenine gitmek amacıyla kullanılabileceğini söyledi ve “Benim planım parayı insanlığın Mars’a ulaşması için kullanmak ve bilincin ışığını korumaktır” dedi.

Oregon Demokrat senatör Ron Wyden tarafından açıklanan yeni vergi düzenlemesi, en zengin 700 Amerikalıyı hedef alıyor. Hedefte, listenin en başında olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Tesla ve SpaceX’in patronu Elon Musk ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates de var.

Bloomberg’in milyarderler endeksi listesine göre, bu milyarderler arasında 300 milyar doları aşan net servetiyle Elon Musk birinci sırada bulunuyor.

Senatonun Demokrat üyeleri tarafından teklif edilen yasa tasarısı, yıllık gelirleri 100 milyon doları aşan vergi mükellefleri ile üç yıl veya daha fazla süredir en az bir milyar dolar varlığa sahip kişilere milyarlarca dolar vergi konulmasını öngörüyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde Elon Musk’ın beş yılda ödeyeceği vergi toplamının 50 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. Jeff Bezos da 44 milyar dolarlık bir vergi faturasıyla karşı karşıya kalacak.

Musk ve Bezos, bu vergileri ödedikten sonra bile dünyanın en zengin insanları olmaya devam edecek.

Musk, Twitter üzerinden yayınladığı mesajla tasarıyı eleştirdi ve “Sonunda başkalarının parası biter ve gelip sizi bulurlar” dedi.

Yıllık gelire katkıda bulunan aylık maaşla para kazanan çoğu Amerikalının aksine, Jeff Bezos ve Elon Musk gibi milyarderler bordroda belirtilen ücretlerinden fazla bir gelir elde etmediği için gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyorlar.

Jeff Bezos’un 196 milyar dolarlık net servetinin önemli bölümü, değeri 175 milyar dolara ulaşan Amazon’da olan yüzde 10,3’lük payından geliyor. Hisselerin dalgalanan değeri sebebiyle servet bakımından bazen Elon Musk’ı geçiyor, bazen de gerisinde kalıyor.

Jeff Bezos, Amazon’daki hasseleri sayesinden elde ettiği servetinin vergisini ödemekten kaçınabilir. Mevcut kanuna göre, borsa kazançları, hisse satışı yoluyla elde edilmedikçe vergilendirilmiyor.

Bu hisse senetleri bir değer temsil ediyor ancak para gibi değiş tokuş aracı olarak kullanılmadığından, Amazon ve Tesla örneğinde olduğu gibi değerleri çok artsa da gelir olarak kabul edilmiyor.

Üstelik, hisse senedi sahibi olan Jeff Bezos ve diğer milyarderler ellerindeki hisseleri satmadan nakit paraya çevirebiliyorlar. Hisseleri karşılığında borç para alarak, hisseler satıldıktan sonra uygulanan sermaye kazancı vergisi nedeniyle ödeyeceğinden daha düşük bir faiz oranı elde edebiliyorlar.

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!