E-REÇETEM SİSTEMİNE,ARAPÇA DİL EKLENDİ

featured

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sağlık sektöründe dijital dönüşümünün bir parçası olarak E-REÇETEM sistemine önemli bir gelişmenin yaşandığını duyurdu. Bakan Koca, E-REÇETEM sisteminin artık Arapça dilini desteklediğini ve aynı zamanda İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinin de sisteme entegre edildiğini belirtti.

Ancak, bu karar kamu dili olarak açıkça Türkçe’nin belirlendiği bir ülkede devlet ile birey ve bireyler arasındaki resmî işlemlerin Türkçe yapılması gerekliliği ile çelişiyor. Bu durum, Türkiye’nin dil bütünlüğünü zedeleme endişesini beraberinde getiriyor ve sosyal medya üzerinden büyük bir tepki dalgası oluşturdu.

HDP’den Kürtçe Talebi

Hayırlı olsun tabii ama,  Kürtçe nerede, neden sisteme eklemediniz? Hani Kürt sorunu yoktu, hani Kürtlere ayrımcılık yapmıyordunuz?. Bazı eleştirilerde, Türkiye’nin resmi dilinin Türkçe olduğu ve bu çerçevede resmi işlemlerin Türkçe yürütülmesi gerektiği vurgulandı.Sosyal medyadan gelen tepkilerde, bu gelişmenin Türkçe dil bütünlüğüne zarar verebileceğini ve farklı dillerin resmi işlemlerde kullanılmasının ülkenin birliğini zayıflatabileceğini düşünüyor. 

Almanya Karşılaştırılması

Ayrıca, Almanya’da yaşayan Türk topluluğunun, Almanya’da bile Türkçe reçete uygulanmıyorsa, Türkiye’de farklı dillere resmi işlem olanağı sağlanmasının mantıklı olup olmadığı sorusu gündeme geldi. Almanya’da kamu işlemlerinin Almanca ile yürütülmesi, Türkiye’de neden 5 dille yapılması gerekir?” sorusunu gündeme getirdi.

Türkiye’nin Kamu Dili Türkçe Değil mi?

Bu gelişmeler ışığında, Türkiye’de dil politikasının ulusal kimliği ve birliği nasıl etkilediği ve farklı dillerin resmi işlemlerde kullanılmasının hangi durumlarda kabul edilebilir olduğu konusundaki tartışmalar sürüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!