Dünya Çiftçiler Günü’nde Türk Çiftçisi 137 Milyar Borçlu

Dünya Çiftçiler Günü'nde Türk Çiftçisi 137 Milyar Borçlu

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü sebebiyle yazılı açıklama yaptı.

Demirtaş açıklamasında tüm dünyada, giderek artan dünya nüfusunu beslemenin tek yolu olan tarım sektörünün her geçen gün önem kazandığını belirterek ” Yapılan tahminlere göre 2050 yılında dünya nüfusu on milyona yaklaşacak. Bu süre içinde tarım toprakları giderek azalacak. Sınai tarımın gelişmesi ve küresel ısınma nedeniyle tarım topraklarının kalitesi giderek bozulacak. Bu sebeple gıda ve tarımın taşıdığı önem daha da artacak. “ dedi.

Öte yandan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) göre Türkiye’de çiftçi sayısı son 12 yılda yüzde 48 azaldı, 4 milyon çiftçiden 2 milyona yakını çiftçilikten uzaklaştı.

ÇİFTÇİ 137 MİLYAR BORÇLU

Hüseyin Demirtaş, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü mesajında çiftçi borçlarının 137 milyar TL’ye ulaştığını da belirtti.

Tarım alanlarının son 18 senede yüzde 12,3 azaldığını ve sebze bahçeleri alanının aynı dönemde yüzde yaklaşık 15 daraldığını söyleyen Demirtaş, “Temel tarım ürünlerinde üretim düzeyleri düşerken ithalat artıyor. Geçen yıl 9,5 milyon ton buğday ithal edildi. Üretim düşüklüğü ve bunun yarattığı pahalılık ithalat yoluyla giderilmeye çalışılıyor; ancak TL’nin değer kaybı nedeniyle ithal ürünler de pahalıya geldiği için ‘sıfır gümrüklü ithalat’ normal bir uygulamaya dönüşmüş bulunuyor. Tarımsal desteklemeler Tarım Yasası’nın öngördüğü asgari miktarın neredeyse yarısına denk geliyor. Üretim planlaması yapılamadığı için aynı ürün bir yıl ithal edilirken, ertesi yıl aşırı üretim nedeniyle satılamadan elde kalıyor. Çiftçi üretse de üretmese de kaybediyor” diye konuştu.

“EKONOMİK DESTEK PAKETLERİNDEN ÇİFTÇİYE DESTEK ÇIKMADI”

Demirtaş, “Ekonomi sektöründeki daralma ve kapanmaya yönelik önlemler nedeniyle yaşanan sorunlar nedeniyle çiftçiler borçlarını ödemekte sorunlar yaşıyor. Salgına karşı yapılan ekonomik destek paketlerinden çiftçiye destek çıkmıyor. Son yıllarda tarım sektörünü ayakta tutan sebze ve meyve üreticileri pazardaki daralma nedeniyle ürünlerini satmakta zorlanıyor. İhracat ve turizmdeki daralma devam ederse bu alanda da üretim gerilemesi yaşanabilir. Dünya Çiftçiler Günü’nü işte bu koşullar altında kutluyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!