DSÖ’den Varyantlara Yeni İsimler: Alpha, Beta, Delta

WHO: Uzun Çalışma Saatleri Yüzünden Her Yıl 745 Bin Kişi Ölüyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 varyantları için yeni bir adlandırma sistemi kullanmaya başlayacağını duyurdu. DSÖ, yeni isim sistemiyle hem tartışmalardaki anlam karmaşasını ortadan kaldırmaya hem de ülkelerin hastalıkla ilişkilendirilmesini önlemeye çalıştığını belirtiyor.

DSÖ, koronavirüs varyantlarının isimlendirilme sistemini değiştirdi. Buna göre, İngiliz, Güney Afrika veya Hindistan varyantları için artık bu isimler değil, Yunan alfabesinden harfler kullanılacak.

DSÖ, varyantları; “İngiltere Varyantı” veya “Hindistan Varyantı” gibi, kaynaklandıkları veya tespit edildikleri ülkeye göre adlandırmak yerine, Yunan alfabesinin harflerini kullanacağını açıkladı. Örneğin, “İngiltere Varyantı” artık “Alfa Varyantı” olarak bilinecek.

DSÖ açıklamaları ve yazışmalarında İngiliz varyantı Alpha, Güney Afrika varyantı Beta, Hindistan varyantı ise Delta olarak anılacak. DSÖ’den yapılan açıklamada, bu kararın hem ilgili tartışmaları basitleştirmek, hem de bu varyantların ilk tespit edildikleri ülkeleri damgalayacak şekilde isimlendirilmesini önlemek için alındığı ifade etti.

Yeni isimleri Twitter hesabından duyuran DSÖ, Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove, “Hiçbir ülke varyantları tespit ettiği ve raporladığı için damgalanmamalı” dedi.

Geçen ay Hindistan hükümeti, B.1.617.2 COVID-19 suşunun “Hindistan Varyantı” olarak adlandırılmasını eleştirmişti.

Yeni sisteme göre, eğer 24’ten fazla varyant tespit edilir ve Yunan alfabesinde kullanacak harf kalmazsa, DSÖ bir başka adlandırma sistemine karar verecek.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!