DSÖ’den ülkelere uyarı: Omicron için önlem alın

DSÖ'den ülkelere uyarı: Omicron için önlem alın

DSÖ, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde Omicron varyantının kısa sürede baskın hale gelmesini bekliyor. DSÖ Avrupa Bölge Sorumlusu Dr. Hans Kluge: “Üzerimize başka bir fırtınanın geldiğini görebiliriz” dedi.

DSÖ’nün Avrupa’daki üst düzey yetkilisi Hans Kluge,  artan Omicron vakalarının zeminine karşı bir açıklama yaparak, geçen hafta Avrupa ve Orta Asya’da 27.000 ek COVID-19 ölümü ve 2,6 milyon yeni vaka görüldüğünü açıkladı.

Enfeksiyonlar ağırlıklı olarak Delta varyantından kaynaklansa da, 27 gün önce tanımlanmasından bu yana  Omicron, DSÖ’nün Avrupa Bölgesi’ndeki 53 Üye Devletin en az 38’inde tespit edilmiştir.

Hans Kluge “Başka bir fırtınanın geldiğini görebiliyoruz. Omicron, sayılarının her 1,5 ila üç günde bir ikiye katlandığı ve daha önce görülmemiş iletim hızları ürettiği Danimarka, Portekiz ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere birçok ülkede baskın hale geliyor veya hâlihazırda baskın hale geldi”,ifadelerini kullandı.

Ayrıca,  COVID-19’dan iyileşenlerin Omicron ile yeniden yeniden hasta olma olasılığının üç ila beş kat daha fazla olduğu aktarıldı.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü başkanı, zengin ülkelerde ek COVID aşı dozları uygulama acelesinin aşılara erişimdeki eşitsizliği derinleştirdiği ve pandemiyi uzattığı konusunda uyardı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Hiçbir ülke pandemiden çıkış yolunu hızlandıramaz” dedi.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!