Dondurarak Kurutma Nedir?

Dondurarak Kurutma Nedir?

Dondurarak kurutma yöntemi, “Freeze Dry” kelimelerinin Türkçe karşılığı olarak literatüre girmiştir. Bu yöntem, geleneksel kurutma yöntemlerinden farklı bir teknoloji sunar.

Sıklıkla tüketmiş olduğumuz kuru meyveler, çorbalık ve yemeklik gıdalar, genellikle güneş ışığından yararlanarak hazırlanır. Konserve olarak da karşımıza çıkan birçok ürünün kurutulma süresi uzun ve yorucudur.

Freeze dry cihazları ile bu süreçler son derece pratik ve kolay bir hale getirmiştir. Bu yöntem hakkında bilmeniz gerekenleri ve özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Dondurarak kurutma sürecinde gıdalar, önce dondurulur daha sonra kurutulur.
  • Bu aşamada gıdalar, süblimleştirilmek için vakum altında tutulur.
  • Süblimasyon, gıdadaki nemin, sıvı durumuna geçmesini engeller ve doğrudan katı gaz halini alır.
  • Et, sebze, meyve, kuruyemiş, kahve dahi birçok gıda, bu işlemi görerek uzun süre korunabilir.

Bu yöntemin ne olduğu ve ne işe yaradığına dair önemli bilgileri verdiğimize göre asıl merak edilen sorulara geçebiliriz. Dondurarak kurutma sağlığa zarar veriyor mu? Gıdaların tadında değişikliğe sebep oluyor mu? İçeriğimizin devamında tüm soruları yanıtladık.

Dondurarak Kurutma Sağlıklı mı?

Dondurarak kurutma hakkında belki de en çok merak edilen konu, sağlıklı olup olmadığıdır. Bu soruya yanıt verirken birkaç bilimsel noktaya değinmeliyiz.

Freeze dry yönteminde, gıdaların içerisindeki nem oranı maksimum %2 ile %4 arasında kalır. Böylece, gıdaların oda sıcaklığında bozulması tamamen engellenir. Bozulmanın engellenmesini sağlayan kaynak ise canlı organizmaların hiçbirinin %30 altındaki nem oranında yaşayamamasıdır.

Yani, dondurulmayan gıdalar nem oranı yüksek olduğu için bakteri oluşturabilir ancak bu yöntemle elde edilen gıdalar bozulmaz ve son derece sağlıklıdır.

Bir diğer avantajı ise gıdaların şeklinin bozulmaması ve tatlarında herhangi bir değişim olmamasıdır. Son derece lezzetli kalan gıdaları, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ancak burada dikkat çekmemiz gereken önemli bir konu daha bulunuyor: Freeze dry cihazlarını nereden alabileceğiniz. Bu noktada Liyolife, tercih edebileceğiniz en iyi firmalardandır.

Dondurarak Kurutma Makinesi Nasıl Çalışır?

Dondurarak kurutma makinelerinin çalışma prensipleri oldukça kolaydır. Gıdaları yerleştirmeniz ve ardından düğmesine basarak dondurmaya başlamanız yeterli olacaktır. Daha sonra kurutma aşamasına geçebilir, pratik bir süreç takip edebilirsiniz. Eğer sürecin sağlıklı şekilde işlemesini istiyorsanız liyolife.com/tr/ tam size göre bir adres!

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!