Doğu Zengazur Ekonomik Bölgesinin Kurulması Gelecekteki Bir Stratejinin Parçasıdır

Doğu Zengazur Ekonomik Bölgesinin Kurulması Gelecekteki Bir Stratejinin Parçasıdır

Missiya Medya Grubu Başkanı Ramin Ahmedov, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Azerbaycan Cumhuriyeti’nde Ekonomik Bölgelerin Yeni Bölünmesi Hakkında Kararname”si ile ilgili olarak, Haberiniz.com.tr Azerbaycan temsilcimiz Elnur Eltürk’e değerlendirmelerde bulundu.

Ramin Ahmedov, “Azerbaycan’ın Büyük Vatan Savaşı’ndaki parlak zaferi, yeni gerçeklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Azerbaycan Cumhuriyeti’nde ekonomik bölgelerin yeni bölünmesine ilişkin” kararı, yeni gerçeklerin neden olduğu bir zorunluluktur.” dedi.

Ahmedov, kararnamenin ekonomik, tarihi ve siyasi yönlerine dikkat çekerek, “Bu bağlamda, Cumhurbaşkanının kararnamesi büyük ekonomik, tarihi ve siyasi öneme sahiptir. Yeni bölüm, kurtarılmış bölgelerin zengin ekonomik potansiyelinin, doğal kaynakların, su kaynaklarının, turizm sektörünün etkin kullanımını ve ekonomik bölgelerin birbirine bağlanmasını sağlayacaktır.

Diğer yandan, tek bir program bazında yapılan çalışmalara önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

“Öne çıkan noktalardan biri de Ermenistan sınırında bulunan Zengilan, Gubadlı, Cebrail, Laçın ve Kelbecer bölgelerinin Doğu Zengazur ekonomik bölgesine dahil edilmesidir.” diyen Ramin Ahmedov, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen yüzyılın başında ülkemizin Sovyetler Birliği’ne zorla dahil edildiği bilinmektedir.

71 yıllık Sovyet esareti sırasında, Azerbaycan’ın tarihi bölgeleri Moskova’nın talimatıyla yeniden adlandırıldı ve tarihi topraklarımızın çoğu yasadışı olarak Ermenistan’a verilmişti. Devlet başkanı Doğu Zengazur ekonomik bölgesini oluşturarak tarihi adaleti yeniden sağladı.

Doğu Zengazur varsa Batı Zengazur da vardır. Şu anda Batı Zengazur, Ermenistan’ın kontrolü altındadır. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı’nın Doğu Zengazur ekonomik bölgesini oluşturması hem tarihi hem de siyasi bir mesajdır ve gelecek stratejisinin bir parçasıdır.

Dağlık Karabağ’ın bölgesel biriminin yapay olarak oluşturulmuş bir coğrafi kavram olduğu bilinmektedir.

Cumhurbaşkanı, ekonomik bölgelerin yeni bölünmesine ilişkin kararnamesi ile bundan tam 100 yıl önce Rus Komünist Bolşevik Partisinin Merkezi Komitesinin Kafkas Bürosu’nun genel kurul tutanaklarıyla sözlüğümüze giren “Dağlık Karabağ” ifadesini tarihe yazdırdı.

Azerbaycan’da artık “Dağlık Karabağ” kavramı yok, tek bir Karabağ kavramı var. Ayrıca Hankendi ve Hocalı’nın Karabağ ekonomik bölgesine dahil edilmesi büyük siyasi ve ekonomik öneme sahiptir. Cumhurbaşkanı bu kararname ile geçici olarak Rus barış güçlerinin sorumluluğundaki topraklar için Azerbaycan’ın özel ekonomik planları olduğunu, bu planların en kısa sürede uygulanacağını teyit etti.”

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!