Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mescid-i Aksa Diye Kubbet-üs Sahra’nın Fotoğrafını Paylaştı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mescid-i Aksa Diye Kubbet-üs Sahra’nın Fotoğrafını Paylaştı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, İsrail – Filistin gerilimi ile ilgili yaptığı paylaşımda Mescid-i Aksa yerine Kubbet-üs Sahra fotoğrafı kullanması dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, sosyal medya hesabındaki paylaşımında İsrail’in Doğu Kudüs ve Gazze’deki saldırılarına tepki gösterdi. Erbaş, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Yeryüzündeki bütün müminlerin kalbi Mescid-i Aksa’dadır. Bunu tam bir vahdete dönüştürdüğümüzde Kudüs özgür olacaktır.” ifadelerini kullanırken, Mescid-i Aksa diye Kubbet-üs Sahra’nın fotoğrafını paylaşması tepkilere neden oldu.

“CEHALETİNİZ GÖZ KAMAŞTIRIYOR YİNE”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Mescid-i Aksa diye Kubbet-üs Sahra fotoğrafı paylaşmasına sosyal medya kullanıcılarından gelen tepkilerden bazıları şöyle:

“Cehaletiniz göz kamaştırıyor yine!”,

“Hiç danışmanınız da mı yok?!” ,

“Fotoğraftaki Kubbet-üs Sahra yalnız. Mescid-i Aksa o alanın güneydoğu kısmındadır. Daha gösterişli olduğu için bari siz yapmayın bu yanlışı.”

https://twitter.com/okaypeksen/status/1392267050907848714?s=20

MESCİD-İ AKSA VE KUBBET-ÜS SAHRA FARKI NEDİR?

KUDÜS’deki Harem-i Şerif ya da diğer ismi ile Harem-üş Şerif 150 dönümlük bir alanı kaplar. Harem-i Şerif’te Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Hacer-i Muallak Taşı, Ruhlar kuyusu ve Hz. Muhammed’in Miraç’a çıktığı yer bulunur.

Harem-i Şerif; Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra, Ruhlar Kuyusu, türbe, sebil gibi dini amaçla yapılmış yapıları içine alan, yaklaşık 150 dönüm büyüklüğünde bir arazi üzerine dağılmış binalardan oluşan kutsal bir mekandır. Günümüzde birçok kişi tarafından Mescid-i Aksa olduğu sanılan yapı aslında Mescid-i Aksa’nın hemen yakınında yer alan Kubbet-üs Sahra’dır.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Mescid-i Aksa Diye Kubbet-üs Sahra’nın Fotoğrafını Paylaştı

MESCİD-İ AKSA ÖNEMİ NEDİR?
Mescid-i Aksa kelimesi “en uzak” anlamındadır. Mescid-i Aksa da Mekke’ye olan uzaklığından dolayı böyle adlandırılmıştır. Yani, “en uzak mescid” demektir.
Harem-i Şerif yapılarının içerisinde Hz. Süleyman mabedinden kalan batı duvarına bitişik olan dörtgen şeklindeki bu cami, M.S. 638 yılında Hz. Ömer (r.a) döneminde Kudüs fethedildikten sonra inşa edilmiştir. Mescid-i Aksa daha sonra Emevi halifelerinden Abdülmelik bin Mervan zamanında genişletilmiştir.
KUBBET-ÜS SAHRA ÖNEMİ NEDİR?
Mescid’i Aksa ile Kubbet-üs Sahra karşılıklı olarak aynı avlu içinde yer alırlar. Kubbet-üs Sahra çok görkemli bir kubbeye sahip olduğundan genellikle Mescidi Aksa sanılır. Üstü altın kaplı olan Kubbet-üs Sahra Kudüs’ün her yerinden görünür.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!