Çin’in Tianwen-1 Aracı, Mars’a İnişini Gerçekleştirdi

Çin’in Tianwen-1 Aracı, Mars’a İnişini Gerçekleştirdi

Cuma günü, bir Çinli robot Mars yüzeyine iniş yaptı ve böylece Çin ‘Kızıl Gezegen’in yüzeyine güvenli bir şekilde ulaşan üçüncü ülke oldu. Hırslı Tianwen-1 görevi, Çin’in başka bir gezegenin yüzeyine ulaşma konusundaki ilk girişimiydi.

Şubat ayından beri Mars’ın yörüngesinde bulunan Tianwen-1 uzay aracı, Cuma öğleden sonra yüzeye doğru kalkanlı bir kapsül fırlattı. İçeride, paraşütler yerleştiren ve kendisini yavaşlatmak için iticiler ateşleyen bir iniş aracının arkasına bağlanmış gezici Zhurong vardı. Çin devlet medya servisi Xinhua’ya göre, resmi iniş saati 16:18 idi.

China to attempt its first Mars rover landing today | Space

Çin, Mars yüzeyinde gezici gezisi yapan ikinci ülke olma yolunda ABD’yi takip ediyor.

Swinburne Üniversitesi’nde gökbilimci ve Avustralya Kraliyet Enstitüsü’nün baş bilim adamı Alan Duffy, “Çin, bu tarihi inişle uzay yolculuğu yapan ulusların elit bir kulübüne katıldı,” dedi.

CNSA’da, NASA’nın inişleri sırasında görmeye alıştığımız yankılar veya bağırışlar canlı olarak televizyonda yayınlanmadı.

Teknoloji Üniversitesi ve Perseverance ekibinin üyesi, Queensland gezegen bilimcisi, David Flannery, “Perseverance Rover’ın inişinin görüntülerini Deep Space Network aracılığıyla Dünya’ya geri döndükten birkaç dakika sonra yayınlayan NASA’nın aksine, CNSA’dan bu görev hakkında çok az şey duyduk. Çin’in uzay ajansının güncel bilgileri paylaşma konusundaki isteksizliği, neredeyse kesinlikle bir görev başarısızlığının Çinli siyasi liderleri olumsuz etkileyebileceği korkusuyla ilgilidir.” dedi.

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!