Çin, Kendi Uzay İstasyonuna 3 Astronot Gönderecek

Çin, Kendi Uzay İstasyonuna 3 Astronot Gönderecek

Ülkenin yörüngedeki ilk astronotu olan bir uzay yetkilisine göre, üç kişilik bir astronot ekibini, Haziran ayında Çin’in yeni uzay istasyonunda üç aylık bir görev için gönderecek.

İstasyonun ilk mürettebatının planları, insanlı uzay programının baş tasarımcı yardımcısı Yang Liwei tarafından, Tianhe istasyonu için yakıt ve malzeme ile otomatik bir uzay aracı fırlatıldığında devlet televizyonunda doğrulandı.
Tianhe veya Heavenly Harmony, Çin’in giderek daha iddialı uzay programı tarafından başlatılan üçüncü ve en büyük uzay istasyonudur. Çekirdek modülü 29 Nisan’da yörüngeye fırlatıldı. Yang, Çin Merkez Televizyonu tarafından Cumartesi günü yayınlanan yorumlarda, mürettebatı taşıyan Shenzhou 12 kapsülünün önümüzdeki ay Çin’in kuzeybatısındaki Jiuquan üssünden fırlatılacağını söyledi.

Uzay yürüyüşleri yapacaklar ve bilimsel operasyonların yanı sıra onarım ve bakım yapacaklar.

2003 yılında Dünya yörüngesine giren Yang, astronotların kimlikleri veya uçuş tarihleri ​​hakkında hiçbir ayrıntı vermedi ve mürettebatın programın en eski iki astronot grubundan geleceğini söyledi. Mürettebatta kadınların olup olmayacağı sorulduğunda Yang, “Shenzhou 12’de bizde yok ama bundan sonraki görevlerde hepsi olacak” dedi.

Pazar günü Tianhe’ye yanaşan Tianzhou-2 uzay aracı, uzay programına göre uzay kıyafetleri, astronotlar için yiyecek ve ekipman ve istasyon için yakıt dahil 6,8 ton kargo taşıdı.

Uzay ajansı, 70 tonluk istasyon, malzeme ve mürettebat için iki modül daha teslim etmek üzere gelecek yılın sonuna kadar toplam 11 fırlatma planlıyor. Pekin, büyük ölçüde ABD’nin itirazları nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na katılmıyor. Washington, Çin programının gizliliğine ve askeri bağlantılarına karşı temkinli.

Çin, Yang’ın Ekim 2003’teki uçuşundan başlayarak uzaya ikisi kadın 11 astronot gönderdi. İlk kadın astronot 2012’de Liu Yang’dı. Bugüne kadar Çin’in tüm astronotları, iktidardaki Komünist Partinin askeri kanadı olan Halkın Kurtuluşu’nun pilotlarıydı.

Yang’a göre, Tianhe’deki astronotlar, aynı anda gövdenin dışında iki kişiyle uzay yürüyüşü yapma pratiği yapacak. Çin’in ilk uzay yürüyüşü 2008 yılında Zhai Zhigang tarafından Shenzhou 7 kapsülünün dışında yapıldı.

Yine bu ay, Çin uzay programı, Mars’a Zhurong adlı bir gezici taşıyan Tianwen-1 adlı bir sonda indirdi.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!