Chen Chuanguo Soykırımı İtiraf Etti: İslam’ı Çinlileştirdik

Chen Chuanguo Soykırımı İtiraf Etti: İslam'ı Çinlileştirdik

Çin Komünist Partisi Urumçi Bölge Sekreteri Chen Chuanguo, ÇKP Bölgesel Komitesi’nde soykırımı itiraf niteliği taşıyan bir açıklama yaptı.

Doğu Türkistan’da soykırımın süratlendiği ve birçok dünya hükümetin soykırımı resmen tanımaya başladığı 2016’da Urumçi’ye Çin Komünist Partisi  Bölge Genel Sekreteri olarak atanan Chen Chuanguo, Komünist Parti Bölgesel Komitesi’nin toplantısında yaptığı açıklamada Doğu Türkistan’da 5 yılda ortak Çin ulusu bilincini oluşturduklarını ve İslam’ın Çinlileştirdiklerini söyledi.

Çin basınında yer alan açıklamada ÇKP’nin (‘Yeni bölge’ anlamına gelen) “Şincan” adını verdiği Doğu Türkistan’da 5 yıldır uygulanan politikalarını öven Chuanguo, dünya hükümetlerinin resmi olarak tanımaya başladığı Uygur soykırımını reddederek ÇKP’nin yönetim tarzının Doğu Türkistan’da onaylandığını ileri sürdü.

ÇKP uygulamaları ve aldığı “tedbirlerle” bölgede uzun sürecek bir istikrar için sağlam temeller oluşturduğunu belirten Chuanguo, 5 yıllık yönetimi sürecinde İslam’ın Çinlileştirilmesinin başarıldığını söyledi.

Chuanguo bu skandal açıklamayı yaptığı esnada Birleşmiş Milletler’e üye 43 ülke adına açıklama yapan Fransa BM Özel Temsilcisi Nicolas de Riviere, Doğu Türkistan’da “İnsan hakları ihlalleri, işkence, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukların zorla ailelerinden ayrılması gibi genel ve sistematik uygulamalar var. Dini inanç, seyahat, ifade özgürlüğünün yanı sıra Uygur kültürü de ağır kısıtlamalara tabi tutuluyor” demiş, soykırıma karşı çıkılmıştı.

Kaynak: TamgaTürk

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!