Çavuşoğlu’ndan AB’ye ‘koltuk krizi’ cevabı

Çavuşoğlu'ndan AB'ye 'koltuk krizi' cevabı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin ziyaretinde görüştüğü Alman mevkidaşı Heiko Maas ile birlikte basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara ziyaretinde yaşanan koltuk krizi konusunda hatanın AB’de olduğunu söyledi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in Ocak ayında Ankara’ya yaptıkları ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sırasında yaşanan koltuk kriziyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, olayın sadece AB içindeki siyasi rekabet ve çekişmeden kaynaklandığını söyledi.

Hazırlıkları yapan protokol heyetleri arasındaki görüşmelerin resmi ziyaretlerin önemli bir unsuru olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Türkiye ziyaret öncesinde AB heyetinin tüm arzularını yerine getirdi. AB Komisyonunun protokol biriminin temsilcileri defalarca hatırlatmamıza rağmen ön ekip içinde Türkiye’ye gelmediler. AB Komisyonu Başkanı erkek de olsaydı protokol düzenlemesi aynı olacaktı, çünkü AB tarafı bunu özellikle böyle istedi. AB’nin iç sorunlarının bu ziyarete gölge düşürmüş olması üzücü” diye konuştu.

Çavuşoğlu şunları kaydetti:

İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz. İkili, bölgesel ilişkilerimizin yanı sıra Doğu Akdeniz, Libya, Suriye Türkiye AB ilişkilerini ele aldık. Libya’da yeni kurulan hükümete destek vermemiz gerekiyor. Pandemide aldığımız tedbirlerle tedarik zincirlerimizi koruyabildik. Önümüzdeki süreçte Almanya ile işbirliğimizi artırmak istiyoruz.

“Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız”

Turizm çalışanlarının aşılanmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Geçen sene pandemiye rağmen 1 milyon 200 bin Almanı ülkemizde ağırladık. Bu yıl da ağırlamak istiyoruz. Bu yüzden ilave tedbirler aldık, 17 Mayıs’a kadar kapanma kararı aldık. Güvenli turizm programımıza ilave tedbirler getirdik, Sağlık Bakanlığımız ve Kültür Bakanlığımız birlikte çalışıyor. Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağız. Tüm dostlarımız güvenli bir şekilde tatil yapabilir” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ta toplantıda işbirliği vurgusu yaptı.

“Yunanistan ile Türkiye arasında görüşmelerin başlaması çok güzel bir gelişme” diyen Maas, “Diğer taraftan doğrudan komşularımız üzerine konuştu. Libya konusunda birlikte hareket ediyoruz. Geçen hafta kaydedilen siyasi ilerlemeler bize cesaret veriyor. Libya’da geçen seneden itibaren gördüklerimiz üzerine durumun kırılgan olduğunu tespit ediyoruz. Barışçıl birleşik bir Libya için çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.

Maas ayrıca şunları söyledi:

Almanya, Avrupa Komitesi’nin başkanlığını üstleniyor. İnsan haklarının korunması, AİHM kararlarının uygulanması konularını da ele aldık. AB konusunda Almanya yapıcı bir diyaloğu destekliyor, buna hazırız. Dönem başkanlığımız süresince buna destek verdik. Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!